Sud u Lozani odbacio žalbu Valverdea

LOZANA, 16. marta 2010. (Beta-AP) - Sud za sportsku arbitražu u Lozani odbacio je  žalbu španskog bicikliste Alehandra Valverdea na dvogodišnju zabranu bavljenja ovim sportom u Italiji zbog dopinga.

CAS je presudio da je Italijanski olimpijski komitet (KONI) imao pravo da suspenduje Valverdea na osnovu dokaza koje je pribavila španska policija u akciji "Puerto" 2006. godine.

Valverde je rekao da mu je uskraćeno pravično suđenje i zakleo se da će probati da obori "neprihvatljivu" presudu na Saveznom sudu Švajcarske, koji ima nadležnost nad CAS-om samo ako se utvrdi da je sportski sud zloupotrebio pravni proces.

KONI je prošlog maja suspendovao Valverdea, pošto su se poklopili uzorci DNK uzeti iz španske klinike, navodno umešane u lanac dopingovanja sportista, sa uzorkom koji je nabavljen kada je Trka kroz Francusku 2008. godine prošla kroz Italiju.

"Italijanske sudske vlasti nabavile su uzorak iz kese krvi koja je, prema nalazima laboratorije u Barseloni, sadržala EPO", navodi se u saopštenju CAS.

EPO je sintetički hormon koji pojačava izdržljivost tako što povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik.

Valverde je u žalbi naveo da italijanske vlasti nisu imale pravnog osnova da mu sude i da ne bi trebalo da koriste španske dokaze. On je naveo i da je komisija CAS-a ignorisala presudu okružnog suda u Madridu koji je odlučio da se dokazi iz "Puerta" ne mogu koristiti.

Valverde se žalio i da je jedan od sudija bio u sukobu interesa, jer je ranije radio sa Svetskom antidoping agencijom.

Pogledajte još