"Sveti Nikolaj Srpski"

Dokumentari film sa obiljem arhivskog materijala posvećen neobičnom životu vladike Nikolaja Velimirovića, danas priznatog svetog Nikolaja Srpskog. Film prati život Nikolaja Velimirovića od rodnog sela Lelića, kraj Valjeva, i prvih dečjih molitvi koje je ceo život pamtio, do njegove smrti kao prognanika u Sjedinjenim Američkim Državama. 
Film postavlja pitanje "ko je ovaj čovek", ali ne daje gotove odgovore. Nikolaj Velimirović je bio i ostao jedna od najkontroverznijih ličnosti Srpske Pravoslavne Crkve. Za jedne je svetac,  mučenik i borac za pravdu, a za druge klerofašista, antisemita, nazadnjak i mračnjak. 
Priča o Nikolajevom školovanju u Valjevu, gde je bio jedan od najboljih učenika gimnazije, njegovim putovanjima i boravcima u Engleskoj, Nemačkoj i Rusiji na "opravoslavljivanju". O životu i radu tvorca "Molitvi na jezeru", govore ljudi koji ga se sećaju i kojima je pomagao. Posebna vrednost filma su arhivski snimci  vladike Nikolaja sa osvećenja crkve Svetog Nikole u Šilopaju pod Rudnikom i tonski zapis njegovog glasa.   
Film će biti dostavljen i Jugoslovenskoj kinoteci, a na osnovu njega će biti priređena i dokumentarna serija na Radio Televiziji Srbije. 

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.