Skoro svaki treći Danac koristi Fejsbuk na poslu

KOPENHAGEN, 16. marta 2010. (Beta-AFP) - Skoro svaki treći Danac (31,3 odsto) posećuje društvenu internet mrežu Fejsbuk na radnom mestu, što, kada se preračuna u izgubljene radne sate, predstavlja gubitak od 10,l8 milijardi kruna (1,45 millijardi evra), pokazuju danas objavljeni rezultati jedne ankete.

Anketu su sproveli instituti Dvarf i Juzernids od 2. do 8. februara na reprezentativnom uzorku od 2.545 osoba zaposlenih u državnim i privatnim firmama.

Istraživanje je pokazalo da 55.000 korisnika Fejsbuka provede više od 30 minuta dnevno na mreži tokom radnog vremena, što je proračunato na godišnjem nivou gubitak od skoro 11 milijardi kruna u izgubljenim radnim satima, procenjuje finansijski dnevnik Boersen.

"Znali smo da ovaj problem postoji ali smo iznenađeni koliko je rasprostranjen, što je štetno za produktivnost i konkurentnost", rekla je agenciji Frans pres Šarlot Vester, zamenica direktora privredne komore.

"Nema potrebe da budemo prvaci sveta u korišćenju Fejsbuka na radnom mestu", rekla je ona i dodala da poslodavci treba da postave pravila korišćenja društvenih internet sajtova da bi izbegli njihovu prekomernu upotrebu, što negativno utiče na radnu efikasnost.

Pogledajte još