Mirjana Ristić Damjanović Miri

Svet je mali, i sve što je manji i manji, on postaje veći. I to ćete videti na ovoj izložbi.

U novootvorenoj galeriji „Kod apoteke“, Đure Jakšića 7. u utorak, 16. marta, prijatno veče uz poznata lica, prijatelje (stare i neke nove), i fotografije – pune empatije za mali-veliki svet.

Nepretenciozno ime galerija, vlasnik je namerno izbegao moderne reči za naziv galerije kao što su art ovaj ili onaj, galerija ova ili ona, umetnost... i jednostavno kao što je i nastala u prostoru koji je prvobitno bio apoteka, tako i imenovao mesto na kom će se i dešavati mnoge zanimljive stvari...

I sam početak mnogo obećava, Mirjanu znam, i taman koliko je znam, znam i da će me uvek nekako i iznenaditi.

Fotografije na izložbi su njeno intimističko viđenje života u (skoro) mikro svetu (u vreme kada i mnoge baš velike stvari prolaze tek tako pored nas), ona prati kako biljka raste, kako nežno baca senku, kako kapljica vode može biti ogledalo (opet sveta), kako smo zaboravili slike oko nas ili tik ispred nas (krošnja drveta u šoljici kafe), kako kad se fokusiramo na detalj, ono okolo (ono nešto u drugom planu) može i treba biti neoštro.

Posebno mi je prijalo da pročitam šta i kako ona sama kaže o svom delu: Postoje svetovi unutar svetova, njihovi sadržaji nude posmatraču drugačije poglede i ideje. Atmosfera detalja prikazuje esenciju proživljenog osećaja, intimnu emociju, ključnu za razumevanje sadržaja. Sagledavanje detalja i njihovo kreativno povezivanje stvara relaciju između unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta.

Nazirem neobičan mentalni napor i fokus koji se odvija paralelno sa vidljivo opuštajućom, poznatom i udobnom scenom iz svakodnevice, ideju mogućeg drugačijeg pristupa razumevanju i kroz slojeve koji se logici čine neprobojnim, treperavi život u hladnim motivima, senzualnost u vlažnim, mesnatim listovima biljke, cveta, i kako prisutnost neoštrine pomaže viđenju oštrog.

Izložba je otvorena do 22. marta, pa je od srca preporučujem, a da ne kažem jednim udarcem... videćete i odličnu izložbu mlade umetnice koja je puno postigla, ali još više stoji pred njom, i galeriju čiji su vlasnici pravi entuzijasti i zaljubljenici u lepe umetnosti.

Želim im (i Kod apoteke i Miri) da samo tako nastave i da imaju dobru publiku jer osećam da su i oni i umetnost kojom se bave vredni pažnje i poverenja. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još