I DUŽINA I OBIM: Veličina je ipak bitna

Prema poslednjim istraživanjima, koristi ih samo trećina Amerikanaca.

Nakon što je stiglo odobrenje FDA, kompanija sa sedištem u Bostonu počela je da prodaje kondome u 60 veličina, u kombinaciji sa deset dužina i devet obima.

Hoće li raznovrsnija ponuda razbiti animozitet prema kondomima, jedinoj kontraceptivnoj metodi koja štiti od gotovo svih oblika seksualno prenosivih bolesti? Stručnjaci za javno zdravlje nisu najsigurniji.

Mnogi pokušaji da se kondomi poboljšaju nisu uspeli, iako su se neretko spoticali o FDA, koja skupo naplaćuje testiranje kako bi išta odobrila, a kondomi se, je li, smatraju medicinskim sredstvom.

Fondacija Bil i Melinda Gejts finansirala je takmičenje u idejama za udobnije kondome 2013, ali još nijedno od rešenja nije ušlo na tržište. Mnogi su i odustali.

Kada je bostonska kompanija Global Protection Corporation pritisla FDA da izmeni kriterijume i standarde za uvođenje novina i promena, prioritet je bila manja veličina kondoma, kako je rekao direktor kompanije Dejvin Vedel.

Sve donedavno, prema propisanim standardima kondomi su morali biti dugi minimalno 17 centimetara. Međutim, istraživanja su pokazala da je prosečan penis u erekciji dva i po centimetra kraći.

Debi Herbenik, stručnjak za seksualno zdravlje sa Univerziteta u Indijani, sa svojim kolegama objavila je istraživanje sprovedeno na 1.661 muškarcu sa čitave američke teritorije, koje je pokazalo da čak 83 odsto muškaraca ima problem sa kondomima standardne veličine zato što su im preveliki. Prosečna dužina bila je oko 14 centimetara.

Raznovrsnija i prilagođena ponuda kondoma pod imenom "myONE Perfect Fit", podrazumeva veličine od 12,4 do 23,8 centimetara i obime od 8,9 do 12,7.

- Ako su već kupovali kondome u manjim veličinama koji su im ipak bili preveliki, to je užasno iskustvo za muškarce - kaže Vedel, čijoj kompaniji pripada brend "myONE condoms". Samo za nekoliko sati otkada su pušteni u prodaju, dodao je Vedel, naručeni su kondomi u svih 60 veličina.

Jedan od kupaca Šon Rejmund (34) iz Teksasa kaže da kod standardnih kondoma "dužina frustrira, zato što kondom neprekidno spada", a oni od lateksa "prekinu cirkulaciju, kao da vas je uhvatila u stisak anakonda".

Ima još ideja kada je o kondomima reč. Mark Mekglotlin kojeg je Fondacija Gejts nagradila sa 100.000 dolara kako bi patentirao kondome od kolagena koji pružaju prirodan osećaj, izrađene od kravljih tetiva ili riblje kože, kaže da mu za klinička ispitivanja i proveru standarda i kvaliteta nedostaje dva miliona dolara.

A on je samo jedan od Gejtsovih dobitnika koji ne uspevaju da izađu na tržište. Ovakvi kondomi u Evropi su dostupni od 2011, a u Ameriku su stigli dve godine kasnije, kaže Vedel.

Na stranici za muškarce koji smatraju da imaju mali penis na Reditu, reakcije su oprečne.

Jedan od članova, Rats Sewer – koji, kao ni ostali, ne otkriva svoje pravo ime – kaže da su kondomi izrađeni od materijala koji nije lateks "mnogo korisniji", i dodaje: "Ako želim dobar seks, ne koristim kondom."

Monkeyfun14 kaže da je naručio nove kondome, ali da "iako su odgovarajući", oni standardni su jeftiniji. Ovi prilagođeni kondomi koštaju 66 centi po komadu.

Dr Debi Herbenik kaže da je edukacija o kondomima, uz savete za korišćenje lubrikanata, mnogo važnija nego izbor od 60 veličina.

Neki muškarci možda "više vole kondom za koji smatraju da odgovara njihovom penisu", ističe ona.

- Ali muškarci i njihove partnerke uglavnom su sasvim u redu i sa već postojećim, standardnim kondomima.

Svejedno, čak i da nema istinskih koristi od prilagođenih kondoma, neki se nadaju da bi se moglo uvećati korišćenje kondoma uopšte, pošto "pumpaju samopouzdanje".

Izvor: Nedeljnik.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još