Klubovi imaju pravo na nadoknadu treninga mladih

LUKSEMBURG, 16. marta 2010. (Beta-AP) - Visoki sud Evropske unije presudio je da fudbalski klubovi imaju pravo na nadoknadu troškova treninga igrača iz mlađih kategorija koji posle potpišu prvi profesionalni ugovor sa drugim klubom u nekoj od EU nacija.

Sud je naveo da Olimpik iz Liona ima pravo da dobije nadoknadu zato što je Olivije Bernar prešao iz francuskog kluba u engleski Njukasl 1999. godine.

Lion je tužio Bernara i Njukasl, tražeći kao nadoknadu nešto manje od 55.000 evra, što je suma koju bi igrač zaradio da je ostao u francuskoj ekipi.

Sud je, međutim, odlučio da Olimpik može da kao nadoknadu dobije samo onoliko koliko je potrošio na treninge igrača, a ne da se pokrije očekivani ekonomski gubitak.

U suštini, sud je odobio praksu francuskih fudbalskih vlasti, koje primoravaju mlade igrače da potpišu ugovore sa klubovima koji su ih trenirali, iako to krši pravila EU o slobodi kretanja radne snage.

Sud je tako izuzeo klubove iz EU od tog pravila, navevši da im mora biti omogućeno da angažuju i treniraju mlade igrače i da imaju koristi od njih. U obrazloženju se navodi da je izuzetak napravaljen jer je uzet u obzir poseban status fudbala u Evropi.

U slučaju koji je promenio način poslovanja, visoki sud EU dozvolio je igračima da se slobodno kreću iz klubova na kraju ugovora i zabranio je ograničavanja za fudbalere iz zemalja van EU da igraju u nacionalnim prvenstvima.

Pogledajte još