Opasni lažni steroidi

Američka Administracija za hranu i lekove (FDA) upozorila je ovih dana da se ne koriste proizvodi namenjeni poklonicima bodi bildinga, koji sadrže steroide ili njima slične supstance.

Jer, da bi dobio dozvolu da se na tržištu pojavi kao dijetetsko sredstvo, proizvod mora u svom sastavu da ima najmanje jedan vitamin, mineral, aminokiselinu ili biljni ekstrakt.

Agencija u saopštenju tvrdi da se mnogi proizvodi prodaju kao dijetetske supstance ali su, zapravo, nepotvrđeni i lažno ili pogrešno brendirani lekovi pa i blage droge.

"Proizvodi koji se reklamiraju za bodi bilding i za koje je poznato da sadrže steroide ili njima slične supstance su ilegalni i potencijalno izuzetno opasni po zdravlje", upozorila je dr Margaret Hamburg, komesar FDA, i dodala da "agencija već preduzima zakonske mere da se zaštiti javnost".

FDA je, kako javlja CNN, uputila "pismo upozorenja" firmi American Cellular Laboratories Inc. u kome naglašava da ova firma "reklamira i distribuira proizvode koji su označeni kao dijetetski, ali svojim sadržajem krše postojeći Federalni akt o hrani, lekovima i kozmetici jer oni, zapravo, nisu u skladu sa definicijom o "dijetetskom dodatku ishrani".

Naime, da bi ispunio ovu obavezu, proizvod mora da sadrži jedan ili više dijetetskih elemenata kao što su vitamini, minerali, aminokiseline ili biljni ekstrakti.

Na udaru zabrane našli su se, među bodi bilderima izuzetno popularni, TREN-Xtreme, MASS Xtreme, ESTRO Xtreme, AH-89-Xtreme, HMG Xtreme, MMA-3 Xtreme, VNS-9 Xtreme i TT-40-Xtreme - saopštila je Agencija.

U isto vreme FDA smatra da je reč o novim neodobrenim i sredstvima nepotvrđenog sastava jer su koliko neefikasna, toliko i po zdravlje nebezbedna.

U protekle dve godine, podsetila je FDA, primila je pet nepovoljnih izveštaja koji se direktno odnose na imenovane proizvode, uključujući i izbiljne posledice po jetru korisnika. Iako do sada nije bilo akutnih oboljenja jetre ili smrtnih ishoda, registrovana su lečenja korisnika u bolnicama zbog problema s jetrom.

Bilo je, takođe, i 15 zdravstvenih nezgoda koji se generalno mogu pripisati kao posledica korišćenja pomenutih supstanci.

"Zbog potencijalno ozbiljnog rizika po zdravlje povezanih sa korišćenjem različitih vrsta neodobrenih i nepotvrđenih nazovi 'dietetskih" proizvoda, FDA preporučuje da korisnici odmah prestanu da konzumiraju sve bodi bilding preparate u kojima je potvđeno da sadrže steroide ili njima slične supstance", naglašava se u zdravstvenom saopštenju Agencije.

Ona takođe preporučuje da svako ko koristi sumnjive supstance odmah prestane to da radi i obrati se lekaru ukoliko oseti ili strahuje od neželjenih efekata.

U isto vreme firmi American Cellular Laboratories dat je rok od 15 dana da u pisanoj formi odgovori na "pismo upozorenja" FDA, precizno navede koje "korektivne korake namerava da preduzme".

Fonet
17. mart

Pogledajte još