Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

U Hagu je proglašen krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se tiče genocida u šest opština u BiH.

Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti širom BiH, kršenje običaja rata, opsadu Sarajeva i druge zločine.

Bivši komandant VRS nije u sudnici dočekao izricanje kazne, pošto je izbačen iz sudnice jer je nakon duže pauze zbog toga što mu je pozlilo, vikao u sudnici.

Haški tribunal je ovom presudom okončao rad, a iako i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe, o njima će odlučivati drugi sud.

Sudija Alfons Ori je posle oko dva sata u sudnici i skoro jednočasovne pazue, pročitao presudu koja Mladića oslobađa krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim. Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Presuda protiv ratnog komandanta VRS je u ovom predmetu napisana pre nekoliko dana, a pročitao ju je predsedavajući sudija Alfons Ori, nakon čitanja zaključaka veća po pitanju 11 tačaka optužnice.

Podsetimo, presuda je izrečena nakon tri i po godine suđenja i još godine većanja.

Izvor: B92
Foto: PrintScreen/YouTube

Pogledajte još