OVO SELO IMA PRIMAMLJIVU PONUDU: Nude 60.000 evra da se tamo doselite, ali pod ovim uslovima

Malo selo u kome trenutno živi 240 stanovnika, jedno je od mnogih u Švajcarskoj koje poslednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika.
Iako u selu postoje brojne vikendice, meštani, pogotovo mlađe porodice, odlučuju se na odlazak iz sela.

Samo u poslednjoj godini selo su napustile tri porodice s ukupno osmoro dece, pa je lokalna vlast bila prisiljena da zatvori seosku školu.
Stanovnici sela zahtevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se osigurala budućnost i opstanak sela.

Plan lokalnog veća je da porodicama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima daruju po 25.000 franaka za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10.000 franaka po detetu.

Četvoročlana porodica bi, prema tom predlogu, dobila bonus u vrednosti od 70.000 švajcarskih franaka (oko 60.000 evra). Ipak, u svemu tome postoje uslovi koje je potrebno zadovoljiti.

Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.

Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči da napusti selo pre isteka roka od deset godina. Lokalne vlasti su uverene kako su ove mere pristupačne za sve.

- To je ulaganje u budućnost sela - piše u lokalnim novinama.

Dodaje se kako će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskom dućanu, dok će se istovremeno u selo vratiti život.

- U najboljem slučaju će se ponovo otvoriti i škola u selu - dodaje se u novinama.

Albinen je selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rone. Selo se ponosi čistim planinskim vazduhom i s mnogo sunčanih dana godišnje. Na samo 6 kilometara nalazi se termalno odmaralište Leukerbad.

U selu nema previše mogućnosti za zapošljavanje, no prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

Izvor: Kurir.rs/Index.hr

Pogledajte još