MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Bilja Krstić - Bali

- Krajem oktobra 2012. godine bila sam na kratkoj turneji, dugoj svega dve nedelje, u Indoneziji, gde sam posetila Ambon, Džakartu i Bali. Indonezija je čudesna zemlja koju čine različite etničke grupe. Fasciniralo me je to da ljudi govore na 300 različitih jezika. Religija je hindu, a ono što ih čini naročito posebnim je upravo uticaj indijske, arapske, kineske i evropske kulture.

- Uživala sam u svakom trenutku. Bez obzira na to što sam imala mnogo obaveza vezano za koncerte, stigla sam da prošetam, ponešto obiđem i probam njihova jela od ribe, mesa i mnogo povrća. Pirinač zauzima glavno mesto u indonežanskoj kuhinji, ali se kombinuje sa brojnim jelima i sa izuzetno ukusnim, ljutkastim prelivima.

- Bali je bogat pirinčem, kokosovim palmama, kafom, pamukom i duvanom. Ostrva su puna raznovrsnog cveća - orhideja, jasmina, hibiskusa... ali takvu tirkiznu boju mora i bele peščane plaže nisam nikada videla. Sada shvatam kada kažu da je to pravi tropski raj. Zaista je kao na reklamama koje gledamo često u ponudama turističkih agencija. Toplo preporučujem Bali, sigurno ću otići još jednom, ali ovoga puta preko agencije.

PREVOZ – preporuka načina prevoza, avio-kompanije, cene...

- Putovali smo avionom Beograd - Dubai - Ambon, zbog koncerata, a zatim do Denpasara. Na aerodromu nas je čekao kombi koji nas je vozio do hotela. Imajući u vidu da je to bilo davno nisam sigurna o kojoj avio-kompaniji je reč, mislim da smo išli sa Turkish Airlines i Qatar Airways. Cena karte po osobi je bila negde oko 800 eura.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je po vama najbolje rešenje?

- "Bistrik" i ja smo bili smešteni u Sanuru, u luksuznom delu Balija, blizu Denpasara, grada u jugistočnom delu ostrva. Naš hotel "Puri Santrian" jedan je od najlepših u ovom delu Balija. Ugostila nas je ugledna balinežanska familija, koja je vlasnik hotela.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Ayam Desa ("desa" je selo a "ayam" pile). Dakle, reč je o seoskom piletu na žaru, a možete birati "kaki" (noga) ili "dada" (grudi, tj. belo meso).

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Definitivno u ledenom čaju jer su velike vrućine bile, ali izuzetno mi je prijalo i kokosovo mleko, posebno mladi kokos.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Bila sam na plaži gde je maltene započeo turizam na Baliju, pre nekih 80 godina. Mislim na Sanur - plažu koja će za nekoliko godina biti spojena sa aerodromom autoputem, koji bukvalno ide nekoliko metara iznad okeana. Naravno kupala sam se u bazenu ispred hotela i par puta u okeanu. Vrućine su bile strahovite i velika vlažnost vazduha, tako da su jedino voda i kupanje prijali. Bali je poznat po vajarstvu, slikarstvu i duborezu. Svaki hram organizuje u toku godine po nekoliko festivala, a hramovi su inače atrakcija Balija ispred kojih se izvode performansi. Prisustvovala sam jednom takvom događaju.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Zbog obaveza sa "Bistrikom" nažalost ne planiram skoro privatno putovanje, ali me sa ansamblom čeka Temišvar, kao i Pariz u januaru, i to će biti, sigurna sam, divan spoj posla i odmora. Tom prilikom provešću pet dana u Francuskoj.

DREAM TRIP – koje mesto bi voleli da posetite tokom života?

- Odavno maštam da obiđem hramove i svetilišta Inka - Maču Pikču, Valle Sagrado... Jedva čekam!

Autor: Marija Milošević
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još