Zbog čega nije dobro da jedete sami?

Naime, kod muškaraca koji se hrane sami izgledi za razvoj gojaznosti veći su za 45 odsto. Isto je u sa visokim krvnim pritiskom i povećanim nivoom holesterola, pokazalo je istraživanje seulskog univerziteta Donguk.

Posledice takvih navika u ishrani pokazale su se negativnima kako za muškarce, tako i za žene, ali su ipak gore po muški rod.

U studiji je učestvovalo 7.725 muškaraca, kojima je postavljeno pitanje koliko često jedu sami. Ustanovljeno je da navike u ishrani predstavljaju opasnost za zdravlje onih koji jedu sami više od dva puta dnevno.

Južnokorejski su naučnici ustanovili i da se većinom radilo o samcima koji su često preskakali obroke. Kod njih se najčešće razvila abdomenalna gojaznost koju karakterišu naslage masnog tkiva u predelu stomaka.

Istraživanje, čiji rezultati su objavljeni u časopisu Obesity Research and Clinical Practice, pokazalo je da se kod muškaraca koji jedu sami u 64 odsto slučajeva razvija metabolički sindrom - grupa metaboličkih poremećaja koji se manifestuju kao insulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području stomaka, visok nivo holesterola i povišen krvni pritisak.

Studija je pokazala da je kod žena koje redovno jedu same razvoj metaboličkog sindroma veći za 29 odsto.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još