Karađorđevo

Karađorđevo se prostire duž leve obale Dunava .Ovo područje čine tri prostrane celine: Bukinski rit, Vranjak i Guvnište.

Po bogatstvu prirode izdvaja se Bukinski rit, koga krase nekadašnje ritske šume uz Dunav. Reljefu ovog prostora osobenost daje mikroreljef s velikim brojem dubljih i plićih depresija. Ritske šume autohtonih topola i vrba stanište su i brojnih retkih i ugroženih biljnih vrsta. U žbunastoj vegetaciji izdvaja se panonski subendem crni glog, zatim žuti lokvanj, a u močvarnoj vegetaciji iđirot - vrsta koje se nalazi na Crvenoj listi flore Srbije i zakonski je zaštićena. Bukinski rit utočište je i velikog broja divljači, pre svega jelena i divlje svinje, kao i retkih i ugroženih vrsta sisara: vidre, divlje mačke, kune i ptica močvarica: orla belorepana i crne rode. Ovo područke prirodno je mrestilište brojnih vrsta riba i stanište vodozemaca i gmizavaca.

Prostorne cerline Vranjak i Guvnište, tipično su ravničarsko područje, koje karakteriše blago talasasta nizijska površina, s malim razlikama u nadmorskoj visini. Preostale autohtone šume, koje čine zajednice hrasta lužnjaka i žestilja, kao i poljskog jasena i bresta, imaju neprocenjiv ekološki i biogeografski značaj, jer su svojevrstan dokument o istoriji i karakteru vegetacije Vojvodine. Od životinjskih vrsta ovde se mogu naći: jelen lopatar, muflon i američki (virdžinijski) belorepi jelen, dobrog trofejnog kvaliteta.

Uspostaljanjem odgovarajućih mera zaštite i režima gazdovanja omogućeno je očuvanje prirodnih vrednosti i korišćenje u obrazovne, vaspitne i turističke svrhe područja.

Informacije:

Vojna ustanova Karađorđevo
Ive Andrića 63, 21421 Karađorđevo
Tel: 021/ 765 107, 765 290

Pogledajte još