POSLEDNJA ISTRAŽIVANJA POKAZUJU: Pad broja obolelih od HIV-a, prevencija ključna

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", objavljenim u petak povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS, čak 87 odsto novoinficiranih je u dobu između 20 i 49 godina, a većina od devet umrlih bila je starosti od 30 do 59 godina.

Iako je zabrinjavajuće svako širenje infekcije, ove godine, najverovatnije, biće manje slučajeva infekcije nego prošle, koja je završena sa 164 registrovana slučaja HIV.

Dr Danijela Simić, epidemiolog u "Batutu", kaže da je u Srbiji od početka epidemije 1985. godine, zaključno sa 20. novembrom ove godine registrovano 3.585 osoba inficiranih virusom HIV, od kojih su 1.884 osobe obolele od side, dok je 1.105 umrlo od ove bolesti.

- I ove godine seksualni put prenosa je dominantan (81 odsto svih slučajeva), posebno nezaštićeni analni seksualni odnosi među muškarcima (60 odsto), kako među novootkrivenim inficiranim osobama, tako i među obolelima i umrlima od AIDS - kaže dr Simić.

- Među novodijagnostikovanim HIV pozitivnim osobama ove godine je 25 puta više muškaraca nego žena.

Prema podacima Instituta "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji trenutno živi 2.369 HIV pozitivnih, a procenjuje se da u našoj zemlji još oko 1.000 osoba ne zna da je inficirano.

U Beogradu se, još od početka epidemije, registruje najviše dijagnostikovanih, obolelih i umrlih od side, ali se i i najveći broj osoba testira u Beogradu. Procene stručaka su da samo u Beogradu oko 500 osoba ne zna da je HIV pozitivno.

U našoj zemlji se, slično kao i u zapadnoj Evropi, polovina novootkrivenih inficiranih osoba registruje u kasnom stadijumu infekcije. S obzirom na to da HIV infekcija može godinama da bude bez simptoma, jedini način da se otkrije jeste da se oni koji su imali rizično ponašanje testiraju. S druge strane, HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da uđu u program praćenja, odnosno lečenja infekcije sa dosta dobrim rezultatima.

U 2003. godini u Srbiji je kombinovanom antiretrovirusnom terapijom lečeno svega 330, a sredinom ove godine 1.588 inficiranih i obolelih. To je, kažu stručnjaci, smanjilo obolevanje i umiranje od side.

Lečenje kombinovanom antiretrovirusnom terapijom je dostupno u četiri regionalna centra: Beogradu, Novom Sadu, Nišu i u Kragujevcu. Prema podacima RFZO, tokom 2016. za lečenje i laboratorijsko praćenje osoba sa HIV infekcijom ukupno je utrošeno 1,2 milijarde dinara, što je za 25 odsto više nego 2015.

Ovogodišnja nacionalna kampanja povodom obeležavanja 1. decembra, i Evropske nedelje testiranja na HIV odvija se pod sloganom "Testiraj se na HIV jer je važno da znaš!", realizuje se u 36 gradova, od polovine novembra do sredine decembra.

ZARAŽENO 37 MILIONA LjUDI

Procenjuje se da je krajem prošle godine gotovo 37 miliona osoba u svetu imalo HIV, a da je iste godine bilo 1,8 miliona novoinficiranih. Takođe, procene UNAIDS ukazuju da je u periodu 2000. do 2016. godine broj novih HIV infekcija u svetu smanjen za 39 odsto, a umiranje od side za 33 odsto, čime je spaseno 13 miliona života. Na antiretrovirusnoj terapiji krajem 2016. godine je bilo 19,5 miliona inficiranih, što je čak 28 puta više nego 2000. godine, ali i dalje je to tek polovina svih osoba inficiranih u svetu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još