Sedam saveta za savršen odmor

Kofer u kojem nema nepotrebnih stvari, mudro isplaniran novac, spisak mesta koja treba obići i videti nisu dovoljni da sve prođe u najboljem redu, već treba i nekoliko dobrih saveta.

1. Uvek odštampajte bording kartu i hotelsku rezervaciju.

Retko ko je imao problema prilikom čekiranja, ali nikada se ne zna kada će da "padne sistem" ili šalterska radnica ne ume da pročita srpsko prezime. Najbolje je čekirati se "onlajn" i samo "ostaviti" prtljag, ali ko za to nema vremena, ne sme zaboraviti da odštampa kartu.

Hotelsku rezervaciju je neophodno imati na papiru, jer u mnogim gradovima postoji po nekoliko hotela sa istim imenom. Takođe, lakše je pokazati taksisti nego objašnjavati. Rezervacija sačuvana u telefonu nije mudar potez, jer baterija može da se isprazni.

2. Nikada ne menjajte novac na aerodromu

Kursna razlika je tu uvek najlošija, pa se dobija manje nego u gradu. Ukoliko je neophodan novac za transport (taksi, voz ili autobus) svaka valuta može da se dobije u srpskim bankama, pa i one najređe ukoliko se unapred najavi šalterskom radniku. Takođe, neuporedivo je jeftinije platiti karticom, koje primaju i taksisti, a na automatima može da se kupi karta za javni prevoz.

3. Ponesite gumicu, hotelski paketić igala sa koncima ili zihernadlu

Može da posluži. U ručnom prtljagu takođe uvek treba imati čist veš, majicu ili košulju, a ovo naročito važi za one koji putuju avionom.

4. Napravete kopiju dokumenata

I nose ih sa sobom u slučaju gubitka. Takođe, porodici treba dati tačne podatke gde i kako se putuje, da bi imali sve informacije u slučaju nepredviđene situacije. Pre polaska na put korisno je upisati i broj ambasade.

5. Suveniri nikada ne kupujte na aerodromu

To učinite u gradu. Uvek može da se "ukrade" trenutak i uđe u suvenirnicu zbog brze i kratke kupovine. Magneti sada svuda u svetu mogu da se nađu za evro ili dva, osim na aerodromu - gde su, kao po pravilu, od pet do deset evra.

6. Uvek imajte sakriveni novac

Jer 20 evra u situaciji kada kasni avion dođe kao melem na ranu.

7. Na put nosite samo udobnu obuću

To nisu uvek patike u kojima se noga znoji, već stare udobne cipele.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.