Najčešće greške koje pravimo prilikom korišćenja pegle za kosu

Peglanje kose bez zaštitnih sredstava

Jedan od primarnih koraka u oblikovanju frizure peglom je zaštita kose kremom, uljem ili maskom. Ukoliko zaboravite da kosi pružite adekvatnu zaštitu, ona će se zbog izloženosti visokoj temperaturi lomiti, pucati i isušivati se.

Podešavanje temperature

Da visoka temperatura isušuje i oštećuje vlasi dobro je poznata negativna strana tretiranja kose presama, zbog čega nastojimo da štetu ublažimo snižavajući temperaturu pegle. Ali takav potez kosi samo nanosi još više štete jer blago je ugrejanim pločama teže izravnati pramen, pa smo prisiljeni da u više navrata povlačimo iste vlasi, čime ih zapravo dodatno mučimo.

Preporučena optimalna toplota pegle za sve tipove kose je temperatura od 210 stepeni Celzijusa.

Tragovi pegle na kosi

Pre peglanja kosu je neophodno raščešljati, podeliti na pramenove i tek onda početi s peglanjem. Čvorove i zapetljane vlasi pegla ne može da izravna, oni ispod visoke temperature dodatno pucaju i uzrokuju stvaranje tragova pegle na kosi.

Beživotna kosa bez volumena

Najčešća greška zbog koje kosa nakon peglanja postaje beživotna je pogrešan način peglanja. Povlačenje peglom od korena nadole oduzima živost vlasima, pa peglajte kosu tako da početak vlasi peglom povučete od korena nagore, pa zatim, prateći dužinu vlasi, spuštate pramen. Trik koji će vašoj kosi obezbediti volumen je i uvijanje vrhova blago prema licu.

Korišćenje pogrešne pegle

Pegle s keramičkim pločicama idealne su za sve tipove kose jer lako klize po kosi, a toplina se ravnomerno raspoređuje. Ako želite da izbegnete naelektrisanu kosu, koristite peglu s pločama od turmalina koja je idealna za deblju i kovrdžavu dlaku.

Peglanje vlažne kose

Jedna od najčešćih grešaka koje pravimo u žurbi je peglanje vlažne kose, jer je na taj način vlas izložena dvostrukoj količini toplote kojom vlaga na kosi isparava, oštećujući vlas. Pre peglanja je potrebno prosušiti kosu do kraja.

Neredovno čišćenje pegle

Pegla za kosu najčešće se zaprlja uljima sa kose, i preparatima koje nanosimo pre peglanja. Naime, masne čestice lepe se za pločice, otapaju pod visokom temperaturom, i ponovno lepe na vlas.

Da ostaci prljavštine ne bi dospeli na vašu kosu, neophodno je da redovno čistite peglu, i to vlažnim peškirom nakon što se u potpunosti ohladi. Kružnim pokretima nežno trljajte površinu dok ne uklonite prljavštinu. Peglu nakon čišćenja ostavite da se osuši, i tek onda koristite.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još