Klisura reke Gradac

Klisura reke Gradac, nalazi se na teritoriji opštine Valjevo, od koga je udaljena 1km u pravcu juga.

Klisura reke Gradac, jedan je od najtraktivnijih prostora u ovom delu Srbije. Markantnih dimenzija sa čestim vertikalnim odsecima i dinamičnom morfologijom, većim brojem podzemnih i površinskih oblika kraške erozije i brojnim meandrima spada u red najživopisnijih klisura u Srbiji. Velike površine pod šumom na prostoru oko klisure, deo su njenog izvornog ambijenta, a čiste vode Gradca, njen najveći ukras. Posebnu draž ovom području daju i manje ambijentalne celine sa specifičnim i vrlo vrednim pejzažnim karakteristikama i staništa većeg broja retkih biljnih i životinjskih vrsta.

U pretežno mešovitim listopadnim šumama ovog područja svoja staništa ima veliki broj ptica, kao što su, na primer: zeba, mišar, jastreb kokošar; mnogobrojne vrste glodara: jež, puh orašar, šumski puh, veverica, riđa voluharica, a od lovne divljači: srna, divlja svinja, zec, lisica, kuna zlatica, kuna belica, prepelica, jarebica, kamenjarka. Poslednjih godina zabeleženo je i prisustvo veoma retke vrste sisara - vidre, za koju se pretpostavljalo da je iščezla sa ovih prostora. Prisustvo vidre ukazuje na bogat i raznovrstan živi svet u vodi. U reci živi 10 autohtonih i 1 introdukovana vrsta riba (potočna pastrmka, lipljan, klen ...). Posebnu vrednost područja čini i hidrološki fenomen - Gradačko vrelo.

Pored prirodnih lepota ovo područje se odlikuje brojnim kulturnim spomenicima, koji svedoče o prisustvu čoveka na ovim prostorima od paleolita, preko rimskog perioda i srednjeg veka do danas. O prošlim vremenima svedoče: manastir Ćelije, Lelićka vodenica, Visoka pećina, Kastrum, ostaci srednjovekovnog utvrđenja u ataru sela Branegović... dok brojni vidikovci danas omogućuju da se pogleda i dalje i šire, u okolinu klisure.

Zbog osobenih pejzažnih karakteristika i prirodnih retkosti i vrednosti, područje klisure reke Gradac zaštićeno je kao predeo izuzetnih odlika.

Informacije:
Ekološko društvo Gradac
Vodenica na reci Gradac, 14000 Valjevo
Tel: 014/ 225 188

Pogledajte još