PREPORUKA NEDELJE: Željko Samardžić - serija, film, recept, predstava, koncert

Neki bi rekli "pola čovek pola 8. mart", Deda Mraz, čarobnjak, Đorđe Vajfert, Pukovnik Sanders", a ja bih rekao - neskriveno ponosan vlasnik nekih divnih i voljenih pesama kao i novog albuma "Mila" koji "propisujem" kao vrstu terapije ili "hranu ljubavi", što bi rekao Šekspir, jer to muzika jeste.

Foto: Promo

SERIJA

- Moram priznati da sam postao poštovalac dela Dragana Bjelogrlića. "Vratiće se rode" je serija koju sam zavoleo, a evo sad se upravo prikazuje "Senke nad Balkanom" koja me "prikovala za TV". Zaista izgleda svetski i "skupo" u najpozitivnijem smislu te reči. Bjela me uverio da čak i posle gubitka velikih imena našeg glumišta nemamo razloga da brinemo za budućnost ovdašnje kinematografije. Ono što mi je posebno drago jeste činjenica da je vodio računa i o muzici i napravio pravi izbor kompozitora, kako u "Rodama", tako i u "Senkama". Odlično!

Foto: Promo

FILM

- Moj omiljeni film, koji sam gledao desetak puta je "Sjećaš li se Doli Bel?". Emirov prvenac je, na neki način, priča moje mladosti. Opisao je vreme, događaje i likove slične onima koji su obeležili i moje odrastanje i tinejdžerske godine. Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, Mira Banjac i Ljiljana Blagojević maestralno su odigrali svoje uloge. Od stranih filmova bih se odlučio za "Život je lep". Sjajan italijanski film za koji je režiser Roberto Benjini dobio Oskara za glavnu ulogu u filmu. Konobar Gvido, inače Jevrej, sa ženom i petogodišnjim sinom završava u koncetracionom logoru. Njegov pokušaj, u kome je na kraju i uspeo, da dete zaštiti od okrutne stvarnosti i za njega kreira drugi svet i prikaže mu sve kao igru, tera vas u isto vreme na smeh i plač. Utisak koji je ostavio na mene je teško opisati. Emotivno, prejako!

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

RECEPT

- Daću vam najbolji i najjednostavniji recept kako da spremite ribu. Prvo i najvažnije , a verovatno i najteže –sveža morska riba. Može biti orada, brancin, pa čak i neka manje cenjena, a ne manje ukusna palamida. Posolite i stavite na roštilj, a ako ste u stanu, onda možete u neku vatrostalnu posudu koju ćete zatvoriti poklopcem ili alufolijom. Možete narezati krompir i posoliti. Ne zaboravite maslinovo ulje. Nakon tridesetak minuta na 200 C izvadite i po želji prelijte marinadom od belog luka, peršuna i maslinovog ulja. Nema boljeg recepta za spremanje ribe, po mom mišljenju.

Foto: Promo

PREDSTAVA

- "Velika drama" Siniše Kovačevića, koliko znam, već petnaestak godina se igra i još uvek je interesantna i aktuelna. Maestralno ispričana priča o smislu života, ljubavi, porodici, ratu, veri, o ideološkim zabludama kao i ljudskim slabostima i vrlinama. Traje skoro tri sata i drži pažnju sve vreme. Gledao sam je u Narodnom pozorištu sa Vukom Kostićem u glavnoj ulozi.

KONCERT 

- Imao sam 2014. godine čast da upoznam svog idola iz mladosti Toma Džonsa. To je bilo predivno veče i veličanstven koncert u Kombank Areni. Sir Tom je neverovatan pevač čak i sa svojih 70 godina. Na neki način ohrabrio me u svemu ovome čime se ja bavim. Čini mi se da ništa nije izgubio u onoj snazi i lepoti glasa u odnosu na 1969. kada sam prvi put čuo njegov najveći hit "Dilajla". Osećao sam grižu savesti što te noći Arena nije bila bolje posećena. Legenda poput ovog Velšanina je to zaslužila.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Miroslav Stolica

Pogledajte još