Fotografije sa izložbe Tito foto pripadaju muzeju

BEOGRAD, 18. marta 2010. (Beta) - Fotografije predstavljene na izložbi "Tito foto" u Muzeju istorije Jugoslavije, kao i sav materijal nekadašnjeg Memorijalnog centra "Josip Broz Tito" i Muzeja revolucije, na osnovu odluke Vlade Srbije pripada MIJ-u, saopšteno je u četvrtak iz tog Muzeja.

U saopštenju objavljenom povodom izjave Titove udovice Jovanke Broz, da je postavkom izložbe "Tito foto" MIJ prekršio autorska prva, taj muzej navodi da na osnovu akta utvrđenog prava Muzeja na korišćenje tog materijala, MIJ ne zadire u autorska prava koja su utvrđena važećim propisima.

"Na osnovu utvrđenog prava Muzeja na upravljanje i korišćenje tog istorijskog dobra, izlaganjem umetničko-istorijskih dela ili fotografija iz sopstvenih zbirki, Muzej, kao javna ustanova kulture ne zadire u autorska prava, a Zakonom i autorskim pravima je utvrđeno da autor ne može zabraniti izlaganje originalnog primerka dela koji pripada muzeju, galeriji ili drugoj sličnoj javnoj instituciji", piše u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da kao javna ustanova u oblasti kulture, muzej nije stranka u postupku koji se pred Četvrtim opštinskim sudom u Beogradu vodi po zahtevu Jovanke Broz, radi utvrđivanja zaostavštine pokojnog Josipa Broza i da će Muzej u potpunosti poštovati pravosnažne odluke nadležnih sudskih ili drugih državnih organa.

Pogledajte još