ŽELITE DA SMRŠATE? Obratite pažnju na to šta jedete posle 19h

Ipak, ako vam kasnije dođe neodoljiva želja za hranom, pojedite nešto niskokalorično i skromno, ali nikako ovih pet namirnica.

1. Prženi krompirići

Masna, teška hrana je bogata kalorijama i masnoćama, ali i teško "pada" na želudac te joj treba duže da se probavi, zbog čega se ujutro možete osećati umorno i tromo, odnosno nenaspavano. Ako ste kasno gladni, umesto kalorične, masne hrane poput prženih krumpirića izaberite manji sendvič od celog zrna s ćuretinom.

2. Crveno meso

Kao i masna hrana, i crveno meso može teško "pasti" na želudac zbog čega bi vam mogao biti problem da zaspite jer se crveno meso sporo probavlja. Crveno meso je najgori izbor za obrok posle 19 časova, ali i velika porcija piletine ili svinjetine imaće isti loš učinak. Ne morate u potpunosti izbegavati belančevine, samo pazite da jedete krto meso u malim količinama, poput ćurećih prsa.

3. Ljuta hrana

Uživanje u ljutoj hrani iza 19 sati može vas koštati dobrog sna. Osim toga, (pre)začinjena hrana stvara neki oblik korozije u želucu te često uzrokuje nadutost i probavne smetnje, naročito ako pola sata nakon konzumiranja takve hrane mirujete.

4. Testenina

Testenina je jedan od najkaloričnijih ugljenih hidrata – u jednoj porciji testenine možemo konzumirati čak 400 i više kalorija, a one se najviše skupljaju na predelu stomaka. Testenina će puno manju štetu napraviti ako je konzumirate ranije u danu, recimo pre treninga kada telo traži veću količinu ugljenih hidrata.

5. Čokolada

Ne samo da je čokolada puna kalorija i šećera, nego sadrži i kofein koji može uzrokovati nemiran san. Čokolada nas ne čini sitijima, pa ako žudite za čokoladom, ne mora značiti da ste gladni, nego da jednostavno imate potrebu za slatkim. Bolji izbor biće topli čaj ili čaša čokoladnog mleka s niskim procentom masnoće.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još