Naslaganje oko novčanog kažnjavanja poslanika

BEOGRAD, 18. marta 2010. (Beta) - Administrativni odbor Skupštine Srbije novčano je danas kaznio zamenika šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandra Martinovića zbog opomene koju mu je u decembru 2009. godine izrekla predsedavajuća Gordana Čomić.

Odluka o novčanom kažnjavanju Martinovića sa 3.000 dinara podelila je članove odbora iz vladajuće koalicije i opozicije oko pitanja da li odbor treba da automatski kazni poslanika kome je izrečena opomena, ili da prethodno utvrdi opravdanost izrečene mere.

Član Odbora iz Liberalno demokratske stranke Nenad Milić, kao i članovi odbora iz SRS usprotivili su se kažnjavanju Martinovića jer kako su ocenili, nema osnova za to i naveli da odbor treba da odluči da li mu je opravdano izrečena mera opomene.

Vladajuća koalicija smatra da po Poslovniku Administrativni odbor nema nadležnost da procenjuje da li je predsedavajući opravdano izrekao meru. Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstatinović rekao je da je izricanje mera diskreciono pravo predsedavajućeg kada utvrdi da se remeti vođenje sednice.

Pogledajte još