Kosovska policija preuzela odgovornost zaštite Gazimestana

PRIŠTINA, 18. marta 2010. (Beta) - Komandant Multinacionalnih snaga centar finski brigadni general Sepo Toinoven predao je u četvrtak dužnost obezbeđenja Spomenika srpskim junacima na Gazimestanu komandantu Policijske stanice Vranjevac majoru Eminu Bećiriju.

Nakon potpisivanja deklaracije o primopredaji dužnosti, general Toinoven je novinarima izjavio da je prenošenje odgovornosti na Policiju Kosova odličan primer preuzimanja odgovornosti.

"Mi, naravno, cenimo i posao Euleksa u nadgledanju, savetovanju i kontrolisanju celog procesa. Mogu vas uveriti da smo koristili mnogo vremena i energije. Bilo je zajedničkih planova ali i priprema za ostvarivanje tih zadataka. Policija Kosova sada ima glavnu odgovornost za ovaj spomenik", rekao je general Toinoven.

On je rekao da će na osnovu mandata koji ima KFOR nastaviti da obezbeđuje sigurno i mirno okruženje. "Ako ima potrebe, KFOR će pomoći Policiji Kosova i Euleksu u ostvarivanju njihovih zadataka. Ali imajući u vidu spremnost i zajedničke pripreme, ja sam ubeđen da su oni sposobni za ostvarivanje tog zadatka", kazao je finski general.

Obezbeđivanje spomenika na Gazimestanu će obavljati pripadnici Policije Kosova, Albanci i Srbi. Bećiri je rekao da je policija Kosova spremna i sposobna da obezbedi sigurnost za taj spomenik ali i za sve građane Kosova.

Pogledajte još