Srbija i Makedonija pokreću dijalog o zaštiti prava migranata

Na doručku za novinare Fondacije Ana i Vlade Divac predstavljene su priče sa terena i iz lokalnih zajednica kada su u pitanju migranti, njihov put kroz Srbiju kao tranzitnu zemlju, kao i probleme sa kojima se susreću i iskustva lokalnih zajednica.

Sve informacije su deo projekta "Pomoć na putu - Zaštita ljudskih prava migranata koji prolaze kroz Srbiju i Makedoniju" koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac, u partnerstvu sa Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland - ASB, Novosadskim Humanitarnim Centrom i Helsinškim komitetom za ljudska prava iz Makedonije.

- U Srbiji trenutno boravi oko 4300 migranata, a Fondacija Ana i Vlade Divac je od samog početka migrantske krize, 2015. godine uključena u ovaj problem, ali i probleme lokalnih zajednica koje nose teret krize. Mreža "Pomoć na putu" fokusirana je na pomoć nezaštićenih kategorija migranata, uključujući žene, kao i decu bez pratnje od kojih je najmlađe imalo samo 6 godina - istakla je Marija Tomić, koordinator projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Ovom prilikom su, su osim trenutnog položaja migranata u Srbiji predstavljene preporuke o stanju ljudskih prava migranata u Srbiji i Makedoniji urađene u okviru "Help on the route" mreže koju čini 20 organizacija civilnog društva iz ove dve zemlje.

Novinari su imali prilike da saznaju svedočenja migranata koje prolaze kroz Srbiju, njihova iskustva iz prihvatnih centara, kao i iskustva dece migranata koja su ovog septembra pošla u škole u Srbiji, a "koja su se bez većeg problema uklopila u razrede sa lokalnom decom i nastavnicima", dodala je Marija Tomić.

- Mreža "Pomoć na putu" u Srbiji čiji je uz pomoć 20 organizacija civilnog društva donela preporuke koje se odnose na sve ustanove uključene u rešavanje problema migranata. Pre svega da treba nastaviti napore kako bi se osiguralo poštovanje prava na azil i pristup postupku. Takođe, sprečavanje krijumčarenja i trgovine ljudima ostaje visoko na listi prioriteta, uz zalaganje za sprečavanje maltretiranja izbeglica i migranata od strane vlasti ili civila duž izbegličke rute - dodala je Ivona Gvozdenović, koordinator projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Cilj projekta je da doprinese promociji i zaštiti ljudskih prava migranta i tražioca azila, koji prolaze kroz Makedoniju i Srbiju, kroz osnaživanje organizacija civilnog društva koje pružaju podršku migrantima, kroz umrežavnje i podizanje njihovih kapaciteta i kreiranje povoljnijeg okruženja za zaštitu ljudskih prava migranata.

Ana Stefanović, iz organizacije Centar za kriznu politiku i reagovanje, koja se posebno bavi problemima diskriminacije migranata, izjavila je da je bilo različitih diskriminatornih situacija sa kojima se migrant susreću. I ne samo oni već i domicijalni stanovnici poput prevodilaca.

- Desilo se da u vozu naše železnice nisu želeli da prodaju karte za putovanje migrantima i taj slučaj je prijavljen poverenici za ravnopravnost. Takođe, u ugostiteljskim objektima je dolazilo do diskriminacije kada su vlasnici odbijali da usluže migrante i domicijalno stanovništvo koje je bilo sa njima u društvu - dodala je Stefanović.

- Svi slučajevi su prijavljeni poverenici za ravnopravnost, a pozitivna iskustva imamo kroz obrazovne i zdravstvene ustanove iz kojih ne stižu primeri diskriminacije - izjavila je Ana Stefanović.

Ovaj dvogodišnji projekat realizuje se na teritoriji Makedonije i Srbije od 1. decembra 2016. godine do decembra 2018. godine.

Foto: Promo

Pogledajte još