After Just Now

Samostalna izložba višemedijske umetnosti, mr multimedijalne umetnosti Milana Tepavca Tarina "After Just Now" (Nakon upravo sad) u Galeriji ULUS-a, ambijentalna je postavka koju čine objekat-instalacija sa frižiderom, digitani radovi na različitim materijalima: svili, drvetu, krojačkim šemama, porcelanu, instalcija - kavez sa živim pticama... 

Izložba je otvorena video radom "Scar 05071999“, u kolaboraciji sa Bobom Miloševićem, video rad ožiljak polazi od Live Act performansa izvedenog više puta u okviru promocija značajnih umetničkih projekata kod nas, ali i u inostranstvu. Uz uništavanje (zarastanje) novo stvaranje (ostaje ožiljak) potcrtano agresivnim zvukom buke - artikulisanog šuma i ujednačenog, jednostavnog ritma - sličnog lupanju srca (život umetničkog dela).

Milan Tepavac Tarin se u kontinuitetu bavi sintezom različitih vizuelnih umetnosti, uvek iznova eksperimentišući novim medijima i sredstvima izražavanja. Svaka njegova izložba je događaj koji otvara nove vidike i puteve u savremenoj umetnosti. Uvek aktuelan u svom neponavljanju koje mu je zaštitni znak, daleko ispred svog vremena stvara nove teorije kroz novo delo, ali  uključujući i tradiciju proverenih vrednosti iz umetnosti pre budućnosti. Reakcija i interakcija publike jeste sloboda izbora, dobrodošla, ali ne i nametnuta. 

Uvek otvorene mogućnosti za različita čitanja projekata zrače širinom umetničkog prostora, po kom se ovaj umetnik kreće lakoćom iskrenog stvaraoca, umetnika samosvojnog, ali u isto vreme uvek otvorenog da podeli svoje ideje sa publikom, baš zato je i reakcija uvek pozitivna.

Moto ove izložbe je da "...Samo umetnik može proglasiti sekvence lične istorije umetničkim delom...". Izazov je veliki, istina je izazov, Milanov odgovor je umetnost i uvek samo umetnost.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još