Postizborni haos u Iraku

BAGDAD, 19. marta 2010. (Beta-AP) - Desetine iračkih novinara satima je čekalo na rezultate parlamentarnih izbora u Iraku, a naposletku su od zvaničnika dobili samo CD sa informacijama i uputstvom da naprave svoje kopije, zbog čega su svi nagrnuli u najbliži internet kafe gde su morali da plate 1,20 dolara kako bi otkrili ko je trenutno u vođstvu.

Situacija koja se ponavljala nekoliko dana do juče, poslednji je primer postizborne neorganizovanosti u prebrojavanju glasova, što je već probudilo nesigurnost i optužbe za izbornu krađu.

Preliminarni rezultati iz 18 iračkih provincija do nedavno su objavljivani svakog dana na specijalnim TV ekranima za novinare.

U Nezavisnoj visokoj izbornoj komisiji naveli su da su glasanje u dijaspori, kao i pojačane kontrole protiv mogućih prevara i komplikovaniji način glasanja učinili proces prebrojavanja glasova mnogo težim nego tokom parlamentarnih izbora 2005. ili prošlogodišnjih lokalnih izbora.

Prema dosadašnjim rezultatima 89 odsto prebrojanih glasova, koalicija premijera Nurija al-Malikija je u tesnoj prednosti u odnosu na najbližeg takmaca - bivseg premijera Ajada Alavija koji predvodi Koaliciju Irakiju. Maliki je u prednosti u sedam provincija, dok Alavi vodi u pet.

Pogledajte još