Barselona i Junajted favoriti

ŽENEVA, 18. marta 2010. (Beta-AP) - Fudbaleri Barselone, branioci titule prvaka Evrope, i prošlogodišnji finalisti Lige šampiona iz Mančester junajteda biće rivali koje niko neće želeti da izvuče na sutrašnjem žrebu za četvrtfinale tog takmičenja.

Uloga favorita za Barselonu i Mančester i nije iznenađenje, pošto lideri ta dva tima Lionel Mesi i Vejn Runi igraju u životnim formama.

Malo ko je, ipak, očekivao da će predstavnike među osam najboljih timova kontinenta imati šest zemalja: Španija, Engleska, Italija, Nemačka, Francuska i Rusija.

Prošle godine Engleska i Španija su dale šest od osam četvrtfinalista Lige šampiona, a u prethodne dve sezone polufinale najkvalitetnijeg evropskog takmičenja igrali su isključivo timovi iz te dve zemlje.

Ove sezone im se pridružio i moskovski CSKA, prvi ruski tim koji je stigao do četvrtfinala Lige šampiona još od 1996. godine.

Predstavnika u četvrtfinalu će posle četiri sušne godine imati i Francuska, pošto su među osam najboljih došli Olimpik iz Liona i Bordo.

Takmičenje nastavljaju i četvorostruki prvak Evrope Bajern iz Minhena, kao i milanski Inter, koji je jedinu titulu osvojio davne 1965. godine.

Osmi učesnik žreba u Nionu biće Arsenal, još jedan tim iz engleske Premijer lige, koja je od 2006. godine uvek imala više predstavnika.

"Sve su to jaki timovi. Moraćemo mnogo da se potrudimo kako bismo stigli do polufinala", kazao je trener Barselone Pep Gvardiola, čiji je tim u osmini finala eliminisao Štutgart sa ubedljivih 5:1 u ukupnom razultatu.

Dvostruki strelac na revanš meču bio je najbolji fudbaler sveta za prošlu godinu Lionel Mesi, koji je ove sezone postigao ukupno 31 gol za Barselonu. Efikasniji je samo Vejn Runi, koji je postigao 32 gola za Mančester junajted.

"Samo ne bih želeo da dobijemo Arsenal", kazao je napadač Barselone Tijeri Anri, koji je za londonski klub igrao od 1999. do 2007. godine.

Kapiten Bajerna Mark van Bomel želi da izbegne upravo Barselonu od koje je njegova ekipa eliminisana prošle sezone, takođe u četvrtfinalu.

"Samo ne Barselona ponovo", kazao je Van Bomel, koji još pamti prošlogodišnji dvomeč sa Barsom u kome je Bajern praktično poražen već posle pola sata i zaostatka od 0:4.

Optimizam, ipak, ne napušta fudbalere Bajerna, posebno posle ispadanja dva velika kandidata za titulu prvaka Čelsija i Reala iz Madrida.

"Sada ima više šanse za nas", naveo je napadač Bajerna Mario Gomes.

Čelsi je izgubio od Intera, dok je Real, uprkos 250 miliona evra potrošenih na pojačanja u letnjem prelaznom roku, poražen od Olimpika. Madrid će, ipak, biti svedok završnice Lige šampiona, pošto će 22. maja biti domaćin finala.

Prve utakmice četvrtfinale igraće se 30. i 31. marta, a revanši 6. i 7. aprila. Žreb će se održati sutra u sedištu Evropske fudbalske unije (UEFA) u Nionu u 12 sati kada će biti određeni i parovi polufinala, koji su na programu 20. i 21. aprila, odnosno 27. i 28. istog meeca.

Pogledajte još