Nikotin kao heroin i kokain

Nikotin stvara zavisnost koliko i kokain, heroin i druge vrste droga, zaključili su američki naučnici posle dugotrajnih istraživanja na nekoliko klinika i u naučnim institucijama.

Neurolozi i epidemiolozi već godinama veruju da nikotin stvara zavisnost kao i najzloglasnije vrste droge ali nisu bili u stanju da utvrde zašto. Prema najnovijim otkrićima Američkog instituta za borbu protiv zavisnosti, u mozgu pušača  dešavaju se hemijske promene slične onima koje u mozgu zamorčića izazivaju kokain, heroin i druge vrste droga.

Naučnik Roj Vajz u njegove kolege došli su do tog otkrića zahvaljujući istraživanjima na mozgu osoba koje su za života taj organ zaveštale nauci a čija je celokupna zdravstvena istorija takođe stavljena na raspolaganje naučnicima. Naučnici su bili u stanju da uporede moždano tkivo pušača i zavisnih zamorčića.

"Svaka ćelija mozga je mašina koji proizvodi peptide koji se mogu nazvati 'hemijskim kuririma', odnosno receptorima koji omogućavaju komunikaciju između ćelija i odražavaju osetljivost mozga na droge" - izjavio je Vajz Glasu Amerike.

Kada su naučnici uporedili tkivo mozga pušača sa moždanim tkivom zamorčića zavisnih od droge utvrdili su u peptidima identične promene koje stvaraju veću osetljivost mozga na droge. Doktor Vajz upozorava da je zabrinjavajuće koliko su te promene dugotrajne.

"Radi se i o pušačima koji su se te loše navike odrekli više godina pre smrti tako da smo bili iznenađeni da se njihov mozak tako dugo nije oporavio od posledica izloženosti nikotinu" - naglasio je Vajz.

On je zaključio da ti podaci pokazuju da zavisnost od pušenja, odnosno nikotina, izaziva strukturalne promene u mozgu koje opstaju dugi niz godina čak i kad se prekine sa pušenjem. 

(FoNet)

Pogledajte još