U Beogradu otvoren sajam hortikulture

BEOGRAD, 19. marta 2010. (Beta) - Na Beogradskom sajmu u petak je otvoren 15. Međuanrodni sajam hortikulture i 13. Međunarodna izložba lekovitog bilja i preparata od meda "Darovi prirode" na kojima će se predstaviti oko 100 izlagača iz zemlje i sveta.

Ministar poljoprirede Srbije Saša Dragin rekao je otvarajući sajam da na prolećnom zasedanju Skupštine Srbije "očekuje usvajanje zakon o semenu i sadnom materijalu poljoprivrednog i ukrasnog bilja" koji bi trebalo da pospeši proizvodnju u toj oblasti. Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede kao jedan od prioriteta ima intenziviranje poljoprivredne proizvodnje, a proizvodnja cveća je jedna od onih koja donose najveću zaradu, zbog čega je pozvao proizvođače da se jave za dobijanje subvencija.

Ambasador Holandije u Srbiji Ron van Dartel kazao je da njegova zemlja želi da podeli iskustva iz oblasti hortikulture sa Srbijom. Istakao je da udeo Holandije na svetskom tržištu rezenog cveća 62 odsto, a udeo na svestskom tržištu proizvodnje saksijskg billja 53 odsto.

Na sajmu hortikulture se predstavljaju rasadnici, proizvođači rezanog i saksijskog bilja, semenske robe, proizvođači mehanizacije za hortikulturu, zalivnih sistema, sredstava za prihranjivanje i zaštitu bilja. Manifestacije traju do 21. marta. Pojedinačne ulaznice koštaju 100 dinara, dok je cena parkinga 50 dinara na sat, a za posetioce sajamska hala 5 je otvorena od 10 do 19 sati.

Pogledajte još