Britanija će podržati ulazak Srbije u EU

BEOGRAD, 19. marta 2010. (Beta) - Velika Britanija će podržati prijem Srbije u EU i 2011. godine razmotriti ukidanje britanskih viza za državljane Srbije.

To je u petak saopštila Vlada Srbije, posle razgovora u Londonu britanskog ministra za Evropu Krisa Brajanta sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dacičhem. "Velika Britanija će podržati ulazak Srbije u Evropsku uniju", rekao je Brajant u četvrtak uveče u razgovoru sa Dačićem koji je boravio u četvorodnevnoj poseti Velikoj Britaniji.

Brajant se, dodaje se u saopštenju, saglasio sa Dačićem da je ulazak Srbije u EU važan ne samo za Srbiju nego i za Evropu zbog vrednosti koje će Srbija uneti u Evropsku uniju. Britanski ministar je takođe kazao da će njegova zemlja 2011. godine razmatrati mogućnost ukidanja viza za građane Srbije. Dačić je rekao da Srbija očekuje podršku Velike Britanije na njenom putu ka evrointegracijama kao i što skorije ukidanje viza za građane Srbije. Brajant je ocenio da Srbija ima važnu ulogu za stabilnost na Zapadnom Balkanu, kao i dobre odnose sa zemljama u regionu.

Pogledajte još