Ni Tadić ne ide u Sloveniju

BEOGRAD, 19. marta 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić neće učestvovati na konferenciji o Zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja zbog toga što delegacija Kosova na tom skupu neće biti predstavljena u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, saopšteno je u petak u Beogradu.

Tadićev kabinet je saopštio da je Srbija od samog početka branila princip po kome delegacija Kosova može da učestvuje na regionalnim skupovima u skladu sa dokumentima UN, pre svega na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. "Nažalost, organizatorima nije pošlo za rukom da se skup organizuje u skladu s tim principom, i to onemogućava prisustvo srpskog predsednika na skupu na Brdu kod Kranja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Srbija od samog početka imala konstruktivnu ulogu u razgovorima o načinu organizacije skupa, koji zajednički organizuju Slovenija i Hrvatska.

Dodaje se da je Srbija tako izrazila želju da ne blokira učešće predstavnika Kosova i, na samom početku, izrazila svoj principijelni stav, kako bi on bio orijentir organizatorima koji su imali zadatak da pronađu formulu koja bi bila u skladu sa principima UN.

Pogledajte još