Završen skup na Brdu kod Kranja usvajanjem deklaracije

BRDO KOD KRANJA, 20. marta 2010. (Beta) - Usvajanjem zajedničke deklaracijem u subotu je na Brdu kod Kranja završena konferencija lidera zemalja zapadnog Balkana posvećena njihovoj evropskoj budućnosti.

U završnoj deklaraciji učesnici skupa pozdravili su potvrdu Lisabonskog ugovora kao inspiraciju i podsticaj za region.

U deklaraciji učesnici ponovo potvrđuju privrženost uključivanju u Evropsku uniju (EU) i odlučnost u nastojanjima za ispunjavanje uslova i kriterijuma iz Kopenhagena i procesa za stabilizaciju i pridruživanje.

Oni su u današnjem dokumentu istakli svoju obavezu da sprovode reforme na osnovu evropskih standarda, načela i vrednosti kako bi postigli pomirenje, napredak, bezbednost, slobodu medija, blagostanje i vladavinu prava za sve bez obzira na etničku pripadnost.

Učesnici su pozvali EU da širenje unije bude njihov prioritetni zadatak i da i dalje podstiče mehanizme regionalne saradnje u cilju jačanja procesa povezivanja regiona. U deklaraciji nakon sastanka na Brdu kod Kranja učesnici konferencije naglašavaju potrebu nastavljanja procesa liberalizacije viznog režima sa EU u čitavom regionu zapadnog Balkana.

Pogledajte još