Farmers etanol planira izgradnju fabrike bioetanola u Srbiji

BEOGRAD, 21. marta 2010. (Beta) - Američka kompanija Farmers etanol (Farmers' Ethanol) planira da uloži 135 miliona dolara u izgradnju fabrike ekološkog goriva bioetanola u Smederevu, najavili su predstavnici te kompanije.

Portparol Farmers etanola u Srbiji Maja Fragner kazala je novinarima da će izgradnja tog pogona omogućiti zapošljavanje 200 ljudi u fabrici i još 5.000 domaćinstva na proizvodnji sirovina za bioetanol.

"Predstavnici Farmers etanola su potpisali su lokalnom samoupravom u Smederevu pismo o namerama za realiziciju tog projekta i radi se na pripremi memoranduma", kazala je Fragnerova.

Ona je navela da je ta američka kompanija iz Adamsvila u Ohaju četiri godine prisutna u Srbiji, gde je osnovan tim za centralnu i istočnu Evropu, sa sedištem u Beogradu.

Etanol, odnosno etil-alkohol meša se s benzinom i tako koristi kao gorivo za automobile. Etanol se dobija iz žitarica, šećerne repe ili krompira, a prema podacimi srpskog Ministarstva energetike, za proizvodnju etanola u Srbiji bi mogli da se koriste i sirak i jerusalimska artičoka (topinambur).

Pogledajte još