Pižon napustio Zvezdu, Dostanić novi trener

BEOGRAD, 21. marta 2010. (Beta) - Upravni odbor fudbalskog kluba Crvena zvezda prihvatio je sporazumni raskid ugovora sa trenerom tima Vladimirom Petrovićem i na njegovo mesto postavio Ratka Dostanića.

"Upravni odbor FK Crvena zvezda i Vladimir Petrović su konstatovali da je u ovom trenutku sporazumni raskid saradnje najbolje rešenje za klub i tim kome je potrebna promena", navodi se u saopštenju Zvezde na klupskom sajtu.

Vladimir Petrović Pižon je ekipu Zvezde preuzeo pred početak sezone i ekipu doveo do prvog mesta na tabeli Super lige. Razlog za odlazak iz Ljutice Bogdana, ipak, jesu neubedljive partije tima u prolećnom delu sezone i jučerašnji poraz od Metalca u Kragujevcu od 2:1.

"Upravni odbor FK Crvena zvezda zahvalio je Vladimiru Petroviću na svemu što je uradio u dosadašnjem delu sezone kao trener našeg kluba. Vladimir Petrović je preuzeo tim prošle godine u veoma teškim uslovima za klub. Svi uspesi koje smo postigli i koje ćemo postići imaju i imaće pečat četvrte Zvezdine zvezde", ističe se u saopštenju Zvezde.

Novi trener izabran je jednoglasno, a Dostanić će nastaviti privremeno da obavlja i svoju dosadašnju funkciju direktora Omladinske škole Crvene zvezde.

"Ovo je velika odgovornost za mene, ali ne plašim se izazova. Učinićemo sve da na kraju sezone budemo prvaci", kazao je Dostanić na konferneicji za novinare na stadionu Zvezde.

"Mnogo je teško promeneiti način igre za kratko, drastičnih promena neće biti. Ideja je da igramo brzo i napadački. Do toga ćemo doći ozbiljnim radom, ali za to treba vremena. Sada je najvažnije da igrači budu 'čiste' glave", dodao je Dostanić.

Sportski direktor Crvene zvezde Ivan Adžić rekao je da uprava kluba nije planirala promenu trenera, ali da je morala da proba da "šok terapijom" ostvari napredak u igri.

"Promena trenera nije razlog poraz od Metalca, već loše igre i tesni rezultati koji nas prate duže vreme. Nije Petrović jedini krivac, svi smo krivi. Ali u fudbalu je neminovnost da prvi strada šef struke", rekao je Adžić.

Dostanić je crveno-bele predvodio i u sezoni 2004/2005, ali je morao da napusti tim, pošto je ekipa ostala bez trofeja, bila je druga u prvenstvu, a u finalu Kupa izgubila je od Železnika. Ceh je tada platila i uprava na čelu sa Draganom Džajićem.

Sledeće sezone Zvezda je pod vođstvom Valtera Zenge osvojila duplu krunu, koju je potom i odbranila.

Dostanić je, između ostalih, trenirao Smederevo, OFK Beograd, sofijske klubove Slaviju i Levski, grčku Veriju, kineski Dalijen i skopski Vardar, koji je napustio kada je Makedonija priznala nezavisnost Kosova.

Jedini trofej 50-godišnji trener osvojio je avgusta prošle godine, kada je sa Levskim, 10 dana po preuzimanju tog kluba, osvojio bugarski Superkup. Već u oktobru je napustio Levski posle serije loših rezultata.

Igračku karijeru je, posle odlaska iz Srbije gde je branio boje zaječarskog Timoka i Rada, proveo u Francuskoj igrajući izmedu ostalih i za Kan i Le Man.

Početkom ove godine imenovan je za direktora omladinske škole Crvene zvezde i tu funkciju će nastavljati da obavlja dok se ne pronađe novo rešenje.

Pogledajte još