Vladan Lukić svaki dan u pet sati ide na smotru

Prošlo je skoro godinu dana od kada je doajen sportskog novinarstva Milojko Pantić u Danasovom "ličnom stavu" izneo viđenja o teškom stanju fudbala u nas i iz sveg glasa vapio "Adio Zvezdo - nema ti spasa", a situacija je, po njegovom mišljenju, sada još teža.
- Generalno, još gore je nego u isto vreme prošle godine. Srpskim fudbalom vladaju strukture iz senke, koje koriste aktuelna rukovodstva kao eksponente i marionete - oštro započinje razgovor Pantić. 

Kako vidite današnju situaciju u Crvenoj zvezdi i sukub predsednika Vladana Lukića sa drugim fudbalskim zvaničnicima?
- Crvena zvezda je prošle godine propustila priliku da postane akcionarsko društvo i tako pre donošenja Zakona o sportu počne da funkcioniše evropski. Zajedno sa Den Tanom, na klupskim izborima izgubila je i Zvezda. Aktuelni predsednik Lukić se ne pita ni za šta i svakoga dana u pet sati, zajedno sa ostalim rukovodstvom crveno-belih ide na smotru i podnosi raport. 

Da li je promena trenera Vladimira Petrovića Pižona bila ishitrena, već posle prvog poraza lidera ove kalendarske godine?
- Jednostavno, Pižon nije hteo da sluša. Smenili su ga jer nije dao da mu se iko meša u sastavljanje tima i dovođenje igrača. Petrović je bio i protiv prodaje mladih igrača, što je čini se, pravi trend na Marakani. Imam "vruć" podatak da je najtalentovaniji kadet Filip Janković, sa samo 15 godina već prodat jednom timu iz ruske Premijer lige za 100.000 evra. Pa to je skandal... 

Sudeći po rezultatima "orlova", da li je stanje u reprezentaciji bolje nego u klubovima.
- Samo na prvi pogled. Veliki majstor Radomir Antić, za sada sve drži pod kontrolom, ali pitanje je dokle će to moći. Svi znamo da je bilo povuci-potegni oko produženja ugovora o saradnji, ali malo ko zna i zašto. Naime, Antara je tražio od predsednika saveza Tomislava Karadžića da pojedine ljude više ne vidi u kući fudbala inače će zauvek otići. Pare nisu bile problem, već želja Antića da klupski fudbal krene sa mrtve tačke. Ipak, tada se sve zataškalo i danas imamo pojedince u savezu koji se raduju neuspesima mlađih selekcija, jer zbog stalnih pobeda, seniorskoj ne mogu. Koliko je naš selektor sposoban i oprezan, svedoči i podatak da je "orlove" izolovao iz saveza i da oni funkcionišu kao klub, a da pomenute strukture ne mogu ni da "primirišu" u Kovilovo kada pripreme počnu. 

Kakav je danas status profesije sportskog novinara i može li se uporediti vreme vaše mladosti sa današnjim?
- Najveći problem je što u našem novinarstvu komentar kao forma apsolutno više ne postoji. Kada je dolazio na čelo RTS, Aleksandar Tijanić je rekao da se komentarisanje apsolutno ukida i da se novinarski posao svodi na spikerisanje. Tako je na javnom servisu i u ostalim rubrikama, a ne samo u sportskoj, što je još čudnije. U "Sportskoj galksiji" koju pravim toliko godina, komentar je nezaobilazna forma i zato smo veoma gledani - zaključuje Milojko Pantić. 

Ne postaje se komentator posle pet godina staža 

Milojko Pantić objašnjava da brojne greške današnjih komentatora nastaju zbog manjka iskustva. "Pa ne može se komentator postati već posle pet godina staža. To je nazamislivo. On mora da radi najmanje 15 fudbalskih sezona, i to poslove koji će ga pripremiti da se njegov glas pusti u javnost. Međutim, znajući da komentatori danas znaju samo ko je levi bek, a ko krilo, mogu da rade i bez ijednog dana pripreme", kaže Pantić.

www.danas.rs

Pogledajte još