Klub književnika

Restoran „Klub književnika” jedno je od kultnih mesta Beograda. Od 1946. godine, kada je osnovan, predstavljao je omiljeno stecište pisaca, novinara i umetnika.

Nekad samo za odabrane
U Francusku 7 nekada nije mogao da dođe baš svako. Pojavljivanje u ovom restoranu predstavljalo je meru uspeha u bivšoj Jugoslaviji. Novi gosti su dolazili isključivo na poziv i po preporuci starih gostiju.
Teško je nabrojati ko je sve posetio legendarnog Budu. Između ostalih to su: Sofija Loren, Alfred Hičkok, Žan-Pol Sartr, Simon de Bovoar, Ričard Barton, Alberto Moravija, Ivo Andrić, Miroslav Krleža, Dobrica Ćosić, Kiš, Pekić, Pavić, Matija Bećković, i mnogi drugi.

Momo Kapor ga je opisao kao svojevrsno "gastronomsko i književno svetilište".

Ulaz slobodan za sve
Prošle godine klub je potpuno renoviran, obnovljen novom kuhinjim, novim toaletima i ventilacijom. Nekada je radio samo uveče, a sada možete doći već od podneva. I ulaz je slobodan za sve.

Ipak, zadržao je svoj stari prepoznatljivi šarm i specijalitete po kojima je čuven. Tradiconalnim gotovim jelima i jelima od mesa podršku su dali novi specijaliteti i dnevni meni za “Nju i Njega “.

Jelovnik
Od hladnih predjela tu su salate: izdvajaju vitaminsku salatu, salatu od tune, hladnu guščiju džigericu, pikatnu pileću salatu… Cene ovih laganijih obroka kreću se od 510 do 1.600 dinara.
Od toplih startera probajte pečurke na žaru, punjene pečurke, pite ili špagete. Cene toplih predjela su od 250 do 690.
Za ljubitelje ribe tu su file od svežeg lososa, file od pastrmke sa bademom, lignje… Cene u ovoj kategoriji se kreću od 760 od 990 dinara.
Glavna jela su bazirana na jagnjećem, svinjskom i telećem mesu. Raznovrsne su kombinacije, ali sigurno nećete pogrešiti ako poručite rolovane jagnjeće grudi ili pikantni „roustbif na Budin način“. Najskuplje jelo od ovih “konkretnih” zalogaja je 1.080 dinara.
Od poslastica ne propustite da probate nadaleko čuvene krempite, jer su najbolje u gradu.
Vinska karta je proširena, i sada sadrži vina sa svih kontinenata. Za svačiji ukus i svačiji džep.

Ako već niste bili u “Klubu književnika”, obavezno ga posetite jer je jedan od simbola našeg grada.

Foto galerija

Tekst: Marija Milenković
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još