Sport Fest

Igra, adrenalin, druženje, način života... Treći „Sport fest“ održan je na Adi, a takmičilo se u oko 100 disciplina...

Iako je duž cele Ade sve vrvelo od ljudi i sportskih igara, odlučili smo se ipak za jednu od najjatraktivnijih - „strong man“. Desetorica učesnika – četiri domaća i šest inostranih takmičara. 

Jedan od „velikih“ takmičara - Radojica Marinković, ima 36 godina i 118 kilograma, govori ekskluzivno za naš portal: „Ovim sportom se bavim od 2002. godine, kada je prvi put održano takmičenje kod nas u Vršcu, i tad sam bio najjači Jugosloven. Od tada se redovno takmičim. Treninzi su vrlo specifični - uglavnom u teretani... vežbam dve sata dnevno, pet dana nedeljno u teretani, i svaki deseti dan sa veoma teškim rekvizitima. 

Bio sam na prvenstvu najjačeg Evrope u Segedinu, i kod nas u Euro kupu u Bačkoj Palanci prošle godine, gde sam pobedio. Bio sam i četvrti u Zaječaru, takođe prošle godine. 

Obično svi misle da je količina hrane koju mi unosimo, ekstremna... Ali, to su obroci koji se, kao i kod svakog drugog čoveka, ogledaju u mesu, proteinima, vitaminima...“

Radojica se ovim „ekstremnim“ sportom ne bavi profesionalno. Radi kao starešina u policiji, u Bačkoj Palanci. Na pitanje da li ga se svi plaše, on kaže: „ Ne, ne, nema potrebe.. Ta vremena su davno prošla“.

Samo neke od disciplina su: vučenje kamiona odo 10 tona, izbačaj balvana iznad glave, težine od 100 kg, pa naviše, brzo hodanje noseći betonske kofere od 120 kg... Neke od disciplina su veoma opasne, kao što je okretanje teškog točka. U ovoj displini najčešće pucaju ligamenti, i dolazi do povreda.

Voditelj je pozivao i gledaoce iz publike da se oprobaju u nekim od ovih disciplina. Dokaz koliko je teško je kada su tri čoveka uspela da okrenu točak.

Posetili smo i Telekomov štand Nadlanu.com gde se igrala zanimljiva igrica i u kojoj su se lako osvajale i vredne nagrade. 

Organizovale su se ekipe, svako je bacao veliku roze kocku, i u zavisnosti od broja koji bi dobio, prelazio bi polja, da bi na kraju došao do nekih nagrada. Prva nagrada je bila iPod, druga USB, a ostale: kačketi, majice, dial up kartice... 

Svi su se odlično zabavljali, a od zanimljivijih trenutala bismo izdvojili onaj kada je jedna od takmičarki stigla do polja na kojem piše da bi trebalo da otpeva nešto. Onda je počela: „Pomešaj ove noći crnu i zlatnu...“. Na to se voditelj programa nasmejao:“ Hvala lepo, Srbijo nema ti spasa! Nastavljamo dalje sa igrom“...

Pošto se polako sprema nevreme i kiša, odlučujemo da napustimo ovaj sportski dan na Adi. Usput nailazimo na dvadesetak igrača, od najmlađih, do starijih. Stoje u polukrugu i sviraju na instrumentima - bubanj, zvečke... Onda jedan po jedan ulaze u centar polukruga i pokazuju svoje pokrete. U pitanju je Kapuera - borilačka veština koja je, u stvari, stilizovana igra, i koja se prilagođava muzici. U njoj mogu biti jedan ili više učesnika. Imate utisak da se bore, ali oni, u stvari, igraju, bez dodira, uz ritam muzike. Do nekih pokreta se došlo napornim vežbanjem, a neki su improvizovani na licu mesta... Zaista sjajno za kraj.

Ovaj „Sport fest“ bio je uspešna promocija sporta i sportskih veština koje nemamo priliku da vidimo svakog dana. Od nekih disciplina zastaje dah, od nekih se ubrzava puls, neke vas oduševljavaju... A nijedna ne ostavlja ravnodušnim. 

Tekst: Nada Veljković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još