Regata Zoran Radosavljević

IX Memorijalna regata „Zoran Radosavljević“ za klasu optimist je po prvi put održana u Beogradu, na jezeru Ada Ciganlija, poslednjeg vikenda u maju (26. i 27. maj)

Lepo i sunčano vreme okupilo je 40 dečaka i devojčica iz šest klubova širom Srbije, koji su se takmičili u ovoj popularnoj jedriličarskoj klasi.

Regata je, inače, manifestacija od značaja za grad Beograd, a njeno održavanje se poklopilo sa "Belgrade Sport Fest-om". Baza svih takmičara i novinara bila je terasa kafića Pinokio na „makiškoj strani“ jezera. Memorijalna jedriličarska regata “Zoran Radosavljević” organizuje se u znak sećanja na jedriličara Zorana Radosavljevića, pilota elitne 127. eskadrile RV, poznatije kao “Vitezovi”, koji je, štiteći vazdušni prostor naše zemlje, poginuo 26. marta 1999. godine.

Za razliku od prethodnih godina, kada je u potpunosti realizovana u Bokokotorskom zalivu, ove godine manifestacija će biti održana iz dva dela. Prvi deo - regata klase “optimist”- održana je ovog vikenda na Adi Ciganliji, u Beogradu, dok će drugi deo - regata klase “krstaš”- biti prvog i drugog septembra na relaciji Perast-Rose-Bigovo, u Crnoj Gori.

Klasa optimist je jedriličarska klasa koja se jedri u istoimenim čamcima, a namenjena je deci od osam do 15 godina. Jedini uslov da deca jedre u ovoj klasi jeste da znaju da plivaju. Jedrenje se u ovoj klasi uči lako i deca već posle nekoliko časova mogu sama da upravljaju jedrilicom.

Nakon prvog regatnog dana koji je bio bez vetra, drugi dan je doneo tri uzbudljive trke. U generalnom plasmanu pobedio je Nikola Grujić iz kluba Gemax iz koga je i drugoplasirani Luka Minić, dok se na treće mesto plasirao Igor Zdravković iz AJK Zemun, koji je ujedno bio najbolje plasirani dečak mlađi od 12 godina. Najbolje plasirana devojčica bila je Mina Stanikić iz kluba Vojvodina, a prva u kategoriji do 12 godina je bila Anđela Pavić iz kluba Metalac. Najbolje plasiranim su dodeljene diplome i pehari, ali je organizator spremio i prigodne nagrade (MP3 plejeri), dok je firma Infoteam najboljima poklonila pakete sa Garmin majicama.

Posle proglašenja pobednika upriličeni su koktel i ručak, a onda je usledio skok i dugo očekivano kupanje u jezeru.

Rezultati
Generalni plasman
1. Nikola Grujić (Gemax)
2. Luka Minić (Gemax)
3. Igor Zdravković (AJK Beograd)

Devojčice
1. Mina Stanikić (Vojvodina)
2. Jana Bratuša (Gemax)
3. Anđelija Milosavljević (ZR)

Dečaci do 12 godina
1. Igor Zdravković (AJK Beograd)
2. Luka Tošić (Gemax)
3. Luka Erac (Gemax)

Devojčice do 12 godina
1. Anđela Pavić (Metalac)
2. Isidora Puletić (Gemax)
3. Lena Puletić (Gemax)

Jelena Antonijević

Pogledajte još