Pogrešan signal za Srbiju

LJUBLJANA, 22. marta 2010. (Beta) - Nedolaskom na konferenciju o Zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej dao je pogrešan signal Srbiji, ocenjuje u ponedeljak slovenačko Delo.

"Svojim činom je nesvesno podržao Srbiju u njenoj potpunoj komunikacijskoj blokadi Kosova, a time što je svoj dolazak na Brdo uslovio dolaskom Tadića, Srbiju je uzdigao u privilegovan položaj regionalne velesile, koja je važnija od ostalih", navodi dnevnik.

Delo konstatuje da je Van Rompej time "u svom neznanju možda poslao pogrešan signal koji može imati negativne posledice za normalizaciju odnosa na Balkanu" i dodaje da je "Beograd možda sada dobio signal da sebi na Balkanu može pruištiti više od drugih".

List, takođe, navodi da "ne treba zaboraviti da je Boris Tadić prvo, još u vreme ptujskog susreta trilaterale SHS, kako su međi nazvali sastanak Tadića, Jadranke Kosor i Boruta Pahora pre nekoliko nedelja, pristao na sastanak na kojem će biti i predstavnik Kosova, samo da ne bude nikakvih oznaka ili državnih simbola".

Pogledajte još