Za povratak Latinice na HRT

ZAGREB, 22. mart 2010. (FoNet) - Dvadeset urednika i novinara iz Hrvatske i regiona potpisalo je peticiju kojom traže da hrvatska radiotelevitija (HRT) objasni razloge zbog kojih je ukinuta emisija Latinica.

Potpisnici peticije traže da se pokrene javna rasprava koja će prisiliti Upravu HRT da objasni razloge zbog kojih je ukinuta "Latinica", koja je bila najgledaniji i najuticajni politički magazin u Hrvatskoj, ali je imala i veliki odjek u zemljama regiona, prenosi portal Index.hr.

Nakon 17 godina prikazivanja "Latinica" je postala brend HTV. Bila je najgledaniji i istovremeno najuticajni politički magazin u Hrvatskoj, konstatuju potpisnici peticije.

Zašto se HTV odriče popularne, ugledne i nagrađivane emisije, ako za to ne postoji ni jedan profesionalni ili komercijalni razlog? Odgovor je, očito, u političkoj cenzuri.

Latinica se ukida nakon niza pritisaka, ucena, prijetnji, sankcija i zabrana kojima je bila izložena redakcije emisije punih sedamnaest godina. Duh političke cenzure očito nije napustio, naglašava se u peticiji.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović će danas na Pantovčaku primiti delegaciju hrvatskih novinara i radnika u novinarstvu koji su odlučili da se bore za "Latinicu".

Pogledajte još