Stop platama iz Prištine

BEOGRAD, 22. mart 2010. (FoNet) - Država Srbija napokon je našla način kako da sankcioniše Srbe zaposlene u prosveti na Kosovu koji godinama pored jedne i po plate, koju im daje Republika Srbija, podižu i 220 do 250 evra, koje im daje Priština.

Inspekcijske službe Ministarstva prosvete Srbije ovih dana obilaze direktore osnovnih, srednjih i predškolskih ustanova na Kosovu, kako bi utvrdili da li se poštuje uputstvo ovog ministarstva, izdato još 2006. godine, o gašenju računa na koje zaposlenima u prosveti pristiže novac iz Prištine, piše Politika.

Ovim uputstvom se direktorima 60 osnovnih, 25 srednjih i 10 predškolskih ustanova, u kojima je zaposleno oko 5.000 radnika koji rade po programu Ministarstva prosvete Srbije, nalaže da od svih zaposlenih dobiju pismenu izjavu da ne primaju novac iz prištinskog Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT).

Tako su mnogi u poslednjih 10 godina svoj budžet upotpunili i sa više od 20.000 evra. Ima porodica u kojima čak i tri člana rade u prosvetnim ustanovama, pa se računicom dolazi do brojke od skoro 100.000 evra.

Prosvetni radnici i vannastavno osoblje od 1999. godine prima "platu", koju je u vidu donacije tada davao UNMIK, da bi po formiranju ministarstva obrazovanja vlade Kosova 2001. godine taj novac davala Priština, podseća list.

Pogledajte još