NAŠE PUTOVANJE IZ SNOVA: Ivana Maksimović i Danilo Anđušić - Kuba

Strelkinja i košarkaš iskoristili su mali odmor u svojim profesionalnim sportskim karijerama i otišli na odmor iz snova. Destinacija – Kuba. Zaljubljeni kao prvog dana Ivana i Danilo ne mogu se tako često videti u javnosti zajedno, jer je svako veoma posvećen svojim profesionalnim obavezama. Ipak, baš u ovakvim momentima, kada se karijere malo ostave po strani, njihova ljubav pokaže svoju lepotu i jačinu. Podsećamo, olimpijska vicešampionka u streljaštvu i košarkaš venčali su se u junu 2015. godine u Grčkoj. Popularni sportski par izgovorio je sudbonosno "da" na romantičnoj ceremoniji daleko od srpske javnosti, u krugu porodice.

Kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Kao veliki obožavalac putovanja i upoznavanja novih kultura, volim da istražujem nova mesta kojim ću upotpuniti svoje slobodno vreme. Ove godine ukazala mi se prilika da obiđem Kubu koja je na mene do sada ostavila najlepši utisak. Predivne plaže sa tirkiznim plavetnilom, arhitektura koja vas vraća u godine osamnaestog veka, i gostoprimljivi i jako ljubazni Kubanci, koji su svoje vreme podredili hedonizmu, učinili su moj boravak na ovom ostrvu magičnim. Važim za osobu koja najviše veruje hotelima i mislim da ako se unapred organizuje put, mogu se naći jako povoljne cene i dobri popusti. Ovom mišlju smo se vodili i ovoga puta, ali srećom upoznali smo našeg čoveka koji tamo živi nekoliko godina unazad. Uputuo nas je na jedan divan stan u centru Havane koji smo iznajmili i imali prilike da se pomesšamo sa pravim Kubancima i istražimo njihov stil života. Inače, taj stan se izdaje i preko Air BNB-a, sajta koji vam pruža uvid u jako lepe smeštaje za veoma pristupačne cene.

Koja su vam bila omiljena jela i pića na tom putu?

- Veliki sam ljubitelj španske kulture, pa tako i njihove hrane. Uživala sam u različitim tapasima, kesadiljama i nachosima, dok je Mojito bio neizostavno piće svakog dana našeg boravka. Havana Club rum, koji se pravi na Kubi, čini da ovo piće bude bez konkurencije u odnosu na Mojita širom sveta. Što se tiče cena, za svačiji ukus se može naći po nešto. Možete uživati u luksuznim večerama, ili jesti njihove specijalitete u lokalnim restoranima za jako malo para.

Kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Dugim šetnjama kroz Havanu uživali smo u predivnoj arhitekturi koja nas je vratila u neko starije doba, doba kubanskog baroka i kadilaka i te raskoši koju, u pravom svetlu, možete doživeti samo na Kubi. Veseli i razigrani domaćini su uz salsu činili da osetimo pravi duh ove kulture. Jednom prilikom je jedan Kubanac rekao: "Mi smo jako siromašni i u duši jako tužan narod, ali smo spolja najveseliji." Koliko me je ta rečenica rastužila, s druge strane sam beskrajno uživala u njihovom pozitivnom duhu, nasmejanim licima i plesu koji je se smenjivao od rumbe, cha-cha-cha, pa do salse koja je i simbol ovog mesta.

Gde planirate sledeće da otputujete?

- Kako smo muž i ja slobodni uglavnom tokom leta, sledeće putovanje koje planiramo jeste pohod na zapadnu obalu Severne Amerike. Tamo imamo jako puno članova porodice i prijatelja, stoga se već sada jako radujem putovanju koje će pokušati da nadmaši utisak koji je na mene ostavila Kuba.

Koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Iako sam zahvaljujući streljaštvu imala prilike da obiđem predivna mesta širom sveta, i dalje ima dosta mesta koja su na mom spisku želja. Volela bih da u budućnosti obiđem Južnu Ameriku i Indoneziju.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još