Podržavljenje Kosova nije rešenje za region

BEOGRAD, 22. marta 2010. (Beta) - Pretvaranje Kosova u državu, centralizacija BiH i članstvo svih država Zapadnog Balkana u NATO nisu dugoročno održiva rešenja za region, ocenio je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić je na predavanju u Univerzitetu Megatrend u Beogradu rekao da "postoji jedan broj analitičara u svetu koji na Srbiju gledaju kroz naočare napravljene 90-ih godina prošlog veka" ocenivši da je to ozbiljan problem.

Jeremić je naveo da neki od tih analitičara tvrde da u regionu postoje tri problema: Kosovo, BiH i bezbednosni izazovi. Shodno tome, prema Jeremiću, oni predlažu da se ti problemi reše "podržavljenjem Kosova", centralizacijom BiH i bezbednosnim konsolidovanjem regiona kroz članstvo u NATO.

"Ne možemo prihvatiti podržavljenje Kosova i ne možemo prihvatiti centralizaciju BiH mimo volje njenih građana. Ova zemlja (Srbija) je takođe demokratskim putem donela odluku da bude vojno neutralna", naglasio je Jeremić.

Šef diplomatije podvukao je da Beograd ima jasnu viziju kojim putem želi da ide i prioritete u spoljnoj politici od kojih su glavni: očuvanje teritorijalnog suvereniteta na Kosovu, članstvo u Evropskoj uniji i regionalna saradnja.

Pogledajte još