MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Milivoje Čolić - Egipat

- Zovu me Mili, jer "Mili može od Milivoje". Ne bavi se istinom, jer smatram da je u dašnje vreme ona deplasirana i da se svako trudi da u prvi plan izbaci svoju istinu. Bavi se iskrenošću, i sve što čitate na njegovom blogu i društvenim mrežama plod je iskrenosti.

Kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Kada je u pitanju destinacija kao što je Egipat, onda su hoteli i rizorti, po kojima je njihova turistička ponuda poznata, najbolje rešenje. Odsustvono včanika, a prisustvo “all inclusive” narukvice na ruci definitvno opušta i garantuje pravi odmor. Hoteli u kojima sam ja boravio u Egiptu bilu su odlični, sa velikim plažama i bazenima, sa restoranima kontinentalne, ali i lokalne, kao i specijalizovane kuhinje. Egipćani su veoma gostoljubivi i nema stvari koje ne bi uradili da zadovolje hedonističke potrebe svojih gostiju koji dolaze iz celog sveta.

Koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Nisam primetio da se egipatska kuhinja drastično razliku od stvari koje smo mi navikli da jedemo. Jela se prave uglavnom odmah unarkiili pasulja, paradajza, lisnatog povrća i začinjena su belim lukom, koji volim i koji jelima daje poseban šmek. Patlidžan spremaju na hiljadu načina, pa sam probao jela kojima je osnova baš ovo povrće koje mi slabo jedemo.

U kojim napicima ste najviše uživali?

- Bez obzira na visoke temperature, na koje se brzo naviknete, jer Afrika mora da gori, najviše sam uživao u njihovim čajevima. Čaj je inače odlično piti na velikim vrućinama. Žuti i čaj od limunove trave sam čak doneo u Beograd u velikim količinama. Na plaži sam najviše pio njihov tradicionalni sok od manga ili ananasa kog mi nikada nije bilo dosta.

Kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- U Egiptu ne može i ne sme da vam bude dosadno. Drevna civilizacija i bogata istorija bukvalno se vidi na svakom koraku. Najjači utisak na mene je ostavila pustinja i poseta beduinskom selu. Fascinirala me je činjenica što u pustinji nema života, ali ljudi tamo žive. Izgled beduinskog sela, gostoprimstvo beduina mora da se doživi. Njihov čaj i hleb mora da se proba, a kada ste već tamo uzjašite i kamilu.

Gde planirate sledeće da otputujete?

- Mislim da će moje sledeće putovanje biti neki evropski grad. Iako nisam ljubitelj fada, već neko vreme planiram odlazak u Portugaliju i posetu Lisabonu. Moj omiljeni evropski grad je inače Venecija, pa joj se rado vraćam kad god mogu i imam sa kim. Prijatelji me malo kritikuju što stalno pričam o tom gradu na severu Italije, i što bih ponovo tamo.

Koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Definitivno Indija, a nisam gledao nijednu indijsku seriju. Jako me privlači ova mnogoljudna zemlja, boje, ukusi i mirisi, a tamo je i Bolivud. Voleo bih da ga vidim jer se ja ipak bavim šou biznisom. Možda se ESTRADAnje u Idniji razlikuje od ovog “belosvetskog” i domaćeg koje pratim i koje mi je dostupno.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još