DOKAZANO: Četiri seks-problema koji muče sve žene

Najnovije istraživanje, sprovedeno u Belgiji, pokušalo je da otkrije kako godine utiču na različite vrste seksualnih disfunkcija kod žena, kao što su nedostatak seksualne želje, uzbuđenja, poteškoće ili nemogućnost postizanja orgazma i bol tokom odnosa.

U istraživanju je učestvovalo nešto više od 15.000 žena, u dobu od 16 do 74 godine, a svaka od njih ispunila je onlajn anketu o svom seksualnom životu.

Ispitanice su se o njemu izjašnjavale ocenama od 0 do 3. Nula je označavala odsutnost problema, a broj 3 ozbiljan problem. Istraživači su otkrili kako su se neki problemi, za koje se verovalo da se javljaju s godinama, javili i kod mlađih žena. Evo i koji.

1. Manjak seksualne želje

On je najređi među mladim ženama, ali još uvek pogađa nešto više od 10 odsto žena između 20 i 24 godine, oko 20 odsto žena u dobu između 25 i 29 godina te je najčešći među ženama u pedesetim i šezdesetim godinama. Iako se on povećava s godinama, manjak seksualne želje definitivno nije problem samo starijih žena, a tome svakako doprinosi svakodnevni stres, iscrpljenost, problemi sa samopouzdanjem, antidepresivi, kontracepcijske pilule itd.

2. Manjak seksualnog uzbuđenja

Poteškoće s podmazivanjem jednake su i kod žena od 16 godina i žena od 49 godina. Nakon menopauze i hormonalnih promena te su razlike bile još veće. Takvi problemi mogu dovesti do bolnih odnosa pa se problem ne može tako lako ignorisati, a kao odlično rešenje stručnjaci navode upotrebu lubrikanata.

3. Poteškoće ili nedostatak orgazma

Ove poteškoće u 25,4 odsto slučajeva pogađaju žene između 20 i 24 godine, a postupno se smanjuju u kasnim dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama i ponovo rastu u pedesetim. Kao razlog tome, stručnjaci navode činjenicu da u ranim dvadesetim godinama žene najčešće imaju povremene partnere za seks, a brojna ranija istraživanja otkrila su kako je tako ženama mnogo teže da dostignu orgazam. Kako žene stare, tako je verovatnije da su pronašle stalnog seksualnog partnera, s kojim im je bolje i koji zna o tome šta ih uzbuđuje, šta dovodi do boljih i češćih orgazama.

4. Bolni seks

O ovom problemu najviše su govorile žene u dobu između 16 i 19 godina, a bio je manje zastupljen među ženama u tridesetim i četrdesetim godinama. Postotak se ponovno povećao među ženama u njihovim pedesetim, što je verovatno posledica menopauze i hormonalnih promena.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.