Tajna večera kroz vekove - sve obilnija trpeza

LONDON, 23. marta 2010. (Beta) - Tajna večera, poslednji obed Isusa Hrista s apostolima, kroz vekove je u prikazima slikara postajala sve obilnija, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

Tanjiri su vremenom postajali sve veći, a hrana sve raznovrsnija, utvrdili su Brajan Vansink, profesor marketinga i primenjene ekonomije na Kornvel univerzitetu u Njujorku, i njegov brat Krejg, profesor religijskih studija i propovednik u Norfolku. Njih dvojica su proučavala 52 najpoznatije slike na kojima je predstavljena Tajna večera, nastale između 1000. i 2000. godine, a rezultate istraživanja objavili su u aprilskom broju britanskog stručnog časopisa koji se bavi problemima gojaznosti.

Braća Vansink su, pomoću savremene tehnologije i kompjutera, utvrdili da su tanjiri postavljeni ispred Hrista i njegovih učenika, u odnosu na veličinu njihovih glava, vremenom bivali sve veći i da su za hiljadu godina porasli za 65,6 odsto. Veličina centralnog ovala povećala se za 69,2 odsto, a komada hleba za 23,1 odsto, prenele su agencije. Ako se na slici vidi šta je servirano za večeru, to varira između ribe ili jegulje, jagnetine i prasetine.

Pogledajte još