FATALNA PRIVLAČNOST: Zašto žene vole moćne muškarce?

Jedna stvar, ipak, ista je danas kao u praistorijskim vremenima - žene vole moćne muškarce. Da li bi se Monika Levinski "družila" sa Bilom Klintonom da on nije bio najmoćniji čovek na svetu? Da li bi Merilin Monro zavodljivo recitovala "Srećan rođendan" Džonu Kenediju da je on u tom trenutku bio pekar? Da li bi ruske estradne zvezde pevale "Pocepaću odeću za Putina" da Vladimir Putin nije predsednik Rusije?

Kad obuče beli mantil ili skupo odelo, i najružniji muškarac postane privlačniji, tvrde psiholozi. Moć je afrodizijak, primetio je još Henri Kisindžer, a zašto je tako, pojašnjava psiholog Nik Niv koji odgovor traži u evoluciji.

- Savremene žene penju se u karijeri, možda čak i zarađuju više nego njihovi muževi, ali kad su veze u pitanju, stvari su drugačije. Žene su manje i slabije od muškaraca, pa su u praistorijskim vremenima bile žrtve predatora. Bila im je potrebna podrška i zaštita muškaraca koji nisu imali samo silu, već i socijalni status u grupi. To je razlog zašto i danas žene traže muškarca na višoj društvenoj lestvici, to je nasleđe evolucije - kaže Niv.

Eksperiment Univerziteta u Toledu to i potvrđuje. Ženama su pokazivane fotografije muškaraca. Prvu grupu činili su muškarci za koje je rečeno da su doktori, obučeni u skupa odela. U drugoj grupi bili su skromno odeveni učitelji, a u trećoj muškarci obučeni u uniforme lanca brze hrane. Treba li pitati koga su žene izabrale? Većina je kao potencijalne momke izabrala "doktore" iako su muškarci iz treće grupe bili mnogo zgodniji.

Psihoterapeutkinja pod supervizijom Sandra Nikolić slaže se da posmatrano kroz prizmu evolucije, žena traži partnera koji može da je zaštiti, pa iako savremena žena više ne razmišlja u tom smislu, i dalje brine o tome da li će biti sama, usamljena, da li će imati sa kim da podeli svoje brige, snove i planove za budućnost.

- Patrijarhalno društvo žene postavlja u drugi plan, uporno ističući da im je potreban neko da ih "zaštiti". U našem društvu prisutna je takmičarska kultura u kojoj je vrlo važna društvena pozicija. Žena koja nije uspela to da ostvari za sebe verovatno je u potrazi za partnerom koji jeste - primećuje Nikolićeva.

Moćni muškarci su nekim ženama zanimljivi posebno kada su u pitanju seksualni odnosi, jer veruju da bi ih seks sa njima učinio "važnijim":

- Ukoliko žena smatra da bi takav muškarac bio dominantniji u seksu, a njoj se dopada pozicija da ga "pokori", privlačnost je neminovna. Situacija u kojoj on kontroliše sve, a ona njega, za neke žene je izuzetno jak afordizijak - objašnjava naša sagovornica.

Mnogim ženama, ipak, ne treba "predvodnik", već muškarac koji ceni uzajamnost i ravnopravnost.

- Za neke žene, moćan muškarac nije samo onaj koji je bogat ili ima određen društveni status. On je hrabar, spreman na različite izazove, vredan, sposoban da donese odluku. "Moćan" muškarac može biti i onaj koji je svestan svojih kvaliteta, samopouzdan, stabilan i uravnotežen, sa izraženim šarmom i smislom za humor. Pitanje je samo šta ko doživljava kao "moć" - zaključuje Nikolićeva.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.