Obama potpisao istorijski zakon o reformi zdravstva

VAŠINGTON, 23. marta 2010. (Beta-AFP) - Predsednik SAD Barak Obama potpisao je u utorak istorijski zakon o zdravstvenoj zaštiti koja se proširuje na desetine miliona Amerikanaca i kojim se sprečavaju zloupotrebe osiguravajućih kompanija.

Obama je u Beloj kući, u prisustvu demokrata i članova administracije, stavio potpis na zakon koji je u nedelju uveče usvojen u Kongresu. "Dok dolazi proleće, pozdravljamo dolazak novog doba u SAD", rekao je Obama.

Ovaj zakon će omogućiti reforme za koje su se "generacije Amerikanaca borile", rekao je Obama i odao priznanje članovima Kongresa koji su usvojili zakon, kao i ministrima i svim saradnicima.

Reč je o reformi zdravstvenog sistema i najznačajnijem zakonu iz oblasti socijalne politike u poslednjih više decenija. Zakon je u nedelju kasno uveče usvojen u Predstavničkom domu Kongresa sa 219 glasova za i 212 protiv. Nijedan republikanski predstavnik nije podržao zakon, a njima su se pridružile i 34 demokrate. Prema zakonu, većina Amerikanaca će imati zdravstvenu zaštitu čime će osiguranje dobiti i trenutno 32 miliona neosiguranih Amerikanaca.

Pogledajte još