Tender za Telekom dvoetapni

BEOGRAD, 24. marta 2010. (Beta) - Međunarodni tender za prodaju Telekoma Srbija biće dvoetapni, a vlada će ga raspisati u junu ili početkom septembra, piše u sredu Politika, pozivajući se na neimenovane izvore u vladi.

U prvoj predkvalifikacionoj fazi trebalo bi da se kandiduju samo ozbiljni kupci koji bi se zatim, u drugoj etapi, licitacijom nadmetali za Telekom.

Početna cena na licitaciji je najviša koju ponude zainteresovani investitori na predkvalifikacionom tenderu. Taj iznos, prema pisanju Politike, neće moći da bude manji od milijardu, a možda i milijardu i po evra, a o tome će preporuku dati privatizacioni savetnik.

Na pitanje zašto se prodaje baš 40 odsto, izvor Politike iz vlade je kazao da je taj procenat određen kako Dojče telekom, jedan od suvlasnika kompanije, ne bi bio favorizovani kandidat.

Dojče telekom već ima udeo u Telekomu Srbija preko grčke kompanije OTE čiji je suvlasnik. Procenat od 40 odsto daje šansu i drugim zainteresovanim kupcima da postanu većinski vlasnici jer kasnije od građana i zaposlenih mogu da dokupe potrebni procenat akcija. To praktično znači da će u tom slučaju cene akcija koje budu posedovali građani biti sve skuplje.

Pogledajte još