SAD optužjuju Dajmler za korupciju

BERLIN, 24. marta 2010. (Beta) - Ministarstvo pravosuđa u Vašingtonu iznelo je teške optužbe na račun jednog od vodećih nemačkih proizvođača automobila - Dajmler, navodeći da je koncern u više navrata prekršio antikorupcijske zakone da bi obezbedio unosne poslove u nizu zemalja, između ostalih i u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Kako prenose nemački mediji, američke vlasti smatraju da je Dajmler od 1998. do 2008. podmićivao vladine predstavnike u najmanje 22 države da bi se domogao poslovnih aranžmana.

Među zemljama čije je vladine funkcionere podmićivao Dajmler su i Srbija, Crna Gora i Hrvatska, ali, kako prenose mediji, i Kina, Rusija, Turska, Indonezija, Egipat, Mađarska, Grčka, Letonija, Nigerija, Uzbekistan, Vijetnam i još neke zemlje.

Predstavnici Dajmlera nisu želeli da daju nikakve izjave, ukazujući da će o ovoj temi u SAD imati pregovore 1. aprila. Prema navodima iz Dajmlerovog izveštaja o poslovanju za 2009. godinu, koncern je američkim vlastima stavio na raspolaganje potrebne informacije.

Pogledajte još