Milioni naseljivih planeta?

NJUJORK, 29. maj 2007. (FoNet) - Međunarodni tim astronoma objavio da su prošle godine pronašli 28 novih planeta izvan Sunčevog sistema, da naš sistem nije jedinstven i da bi u svemiru mogli postojati milioni naseljivih planeta.

Ukupan broj planeta otkrivenih izvan Sunčevog sistema popeo se na broj od 236.

"Uviđamo da naša planeta nije retkost u svemiru", izjavio je vođa tima DŽefri Mersi, profesor astronomije na Kalifornijskom univerzitu Berkli, prenose agencije.

"Sada možemo lako detektovati velike planete poput Jupitera i Saturna oko ostalih zvezda. Većina kruži daleko od zvezde, baš kao što Jupiter i Saturn kruže oko Sunca", rekao je Mersi. Kako je rekao radi se "o uobičajenoj strukturi planetarnih sistema."

Nove tehnike omogućavaju astronomima da pronađu i manje planete, ali još ne mogu primetiti one veličine Zemlje. Još četiri sistema imaju više planeta, kao Sunčev sistem.

"Polagano otkrivamo da većina zvezda nema samo jedan planet, već kad nađemo prvi uglavnom shvatimo da postoji i drugi, treći ili četvrti", rekao je on. Najuzbudljivije otkriće je novi planet pronađen pre tri godine, rekao je ovaj astronom.

Planet sličan Neptunu koji kruži oko zvezde Glejz 436 zaintrigirao je naučnike jer se stiče utisak da je prekriven vodom. Doduše, potpuno čvrstom i vrućom od pritisaka na planeti, hemijskog stanja potpuno nepoznatog na Zemlji.

"Naš Mlečni put ima 200 milijardi planeta. Moguće je da oko 10 odsto kruže naseljive planete", rekao je Mersi.

On je rekao da "postoje stotine miliona galaksija, a gotovo sve su slične našoj, što znači da ima na desetine milijardi planeta poput naše."

Karakteristika našeg sistema je gotovo kružna orbita planeta, koja im daje konstantnu dozu zračenja Sunca.
Ostali otkriveni sistemi uglavnom nisu takvi. "Većina planeta nisu u kružnoj orbiti oko zvezde već u eliptičnoj", rekao je profesor Mersi.

"Mi uživamo u gotovo konstantnim temperaturama tokom cele godine... Izdužena orbita onemogućila bi život na planeti", rekao je kalifornijski astronom.

Pogledajte još