Odluka vojvođanskog parlamenta ne obavezuje Agenciju

BEOGRAD, 24. marta 2010. (Beta) - Član Agencije za borbu protiv korupcije Slobodan Beljanski ocenio je u sredu da odluka vojvođanskog parlamenta koja omogućuje pojedinim poslanicima da zadrže više javnih funkcija ne obavezuje Agenciju za borbu protiv korupcije.

"Agenciju bi obavezivalo da je pokrajinska skupština donela akt koji bi se tretirao kao drugi propisi u smislu člana 28. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije kojim se funkcioner obavezuje da vrši više javnih funkcija", kazao je Beljanski agenciji Beta.

Beljanski je istakao da je njegov stav da je pokrajinska skupština donela odluku kojom uređuje pitanja vezana za sukob interesa, a da tom odlukom nije na imperativan način, kako to zakon inače iziskuje, obavezala funkcionera na obavljanje još jedne funkcije.

"Da je takav akt donet on bi obavezivao agenciju i takav funkcioner bi mogao da nastavi da obavlja i drugu fukciju osim osnovne", dodao je on. "Njihova odluka je dispozitivnog karaktera jer se u njoj kaže da zatečeni poslanici mogu da obavljaju i druge funkcije do kraja mandata, što nije dovoljno da bi obavezivalo Agenciju za borbu protiv korupcije", istakao je Beljanski, koji je do 1. januara bio na čelu Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa.

Pogledajte još